Bu Okulda Ders Zili Çalmıyor

Hatay’da bir ortaokulda öğrencilerin sorumluluk duygularını artırmak ve kendi zamanlarını yönetebilmesini sağlamak amacıyla zil uygulaması kaldırıldı.

Hatay’ın Defne ilçesindeki Sümerler Ortaokulunun yönetimi, 15 ay önce öğretmen ve öğrencilerin derse giriş ve teneffüse çıkışlarda zil uygulamasının kaldırılmasını kararlaştırdı.

Koridorlarda bulunan ders giriş çıkış çizelgelerine göre saatlere bakarak derse giren ve teneffüse çıkan öğretmen ve öğrenciler, kendi zamanlarını yönetip sorumluluk duygularını artırıyor.

Sümerler Ortaokulu Müdürü Uğur Yurttagül, “İsterse çalmasın zilimiz yine de dersimize gireriz” sloganıyla başlattıkları proje ile okulda 15 aydır zil çalmadığını söyledi.

Örnek bir davranış sergileyerek öğrencilere sorumluluk duygusu aşıladıklarını ifade eden Yurttagül, şöyle devam etti:

“Gürültü kirliliğinden tutun, öğrenci davranışını kontrol edebilme, öğrencinin kendi sorumluluğu içerisinde hareket edebilme, zamanı ayarlayabilme ve hatta enerji tasarrufundan faydalanabilme amacıyla bu uygulamayı başlattık. Bunu bir projeye dönüştürmek için ‘İsterse çalmasın zilimiz yine de dersimize gireriz.’ sloganıyla öğrencilerimizi gürültü kirliliğinden kurtardık. Okulumuzda zillerin çalmasına müsaade etmiyoruz. Bu projemizi eğitimde iyi örnekler sistemi içerisine girmiş bulunduruyoruz. İnşallah okulumuz, ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olur diye düşünüyorum.”

“ÖĞRENCİLER UYUM GÖSTERDİ”

Yurttagül, öğretmen ve öğrencilerin zil çalmama uygulamasına uyum gösterdiklerini ve yüzde 90 sürdürülebilirlik sağladıklarını kaydetti.

Okulun Türkçe öğretmeni Ergin Koçak da okullarında başlattıkları zil çalmama uygulamasıyla öğrencilerin ne zaman derse girip çıkmaları gerektiğini bildiklerini söyledi.

Uygulamanın tüm okullara yayılması gerektiğini vurgulayan Koçak, “Uygulamayla öğrencilerin sorumluluk bilinçlerini kazanmaları, disiplin kavramının şekillenmesi, kendilerini kontrol edebilmeleri adına ciddi bir kazanım elde ettik.” dedi.

İngilizce öğretmeni Burcu Payaslı da okullarında 15 aydır zilsiz eğitim sürdürdüklerini, uygulamanın gayet güzel ve başarılı olduğuna inandıklarını kaydetti.

Okuldaki öğretmen ve öğrencilerin uygulamadan dolayı çok mutlu olduklarını vurgulayan Payaslı, şunları aktardı:

“İlk başlarda zorlandık çünkü bunu hayata kazandırmak aslında çok kolay olmadı. Çocuklarımızın geldikleri okullarda zilli eğitim uygulanmaktaydı. Bunu anlatmak ve başarıya ulaşması biraz zaman aldı. Gördük ki başarıya ulaşınca her şey çok güzel gidiyormuş. Çocuklar tamamen kendi sorumluluklarıyla hareket ediyorlar. Derse giriş ve çıkış saatlerimiz belli. Saate uygun bir şekilde hareket ediyoruz. Zilsiz gayet yolunda. Umarım bütün okullarda yaygınlık kazanır.”

Okulun 5. sınıf öğrencilerden Berra Şengök, zilsiz okul uygulamasından çok memnuniyet duyduğunu, herkesin kendi sorumluluklarını bilmesi ve öğrenmesinin güzel olduğunu belirtti.

Öğrencilerden Defne Topal da okulda zil çalma uygulamasının öğrencilerin kendisini disiplin etmesi açısından önem taşıdığını söyledi.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.