Trump’lı Dünya Nasıl Olacak?

Dünyanın merakla beklediği ABD’deki başkanlık seçimlerini kimin kazanacağı sorusu cevabını buldu. Şimdi gündemde Turmp döneminde Amerika’yı ve dünyayı neler bekliyor sorusu var?

Irak’ta Musul operasyonu, Suriye’de ise El-Bab’ın DAİŞ’ten kurtarılması meselesi, terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu YPG’nin Münbiç’in doğusuna çekilip çekilmeyeceği sorusu geçen ay küresel gündemin en çok konuşulan, tartışılan konuları arasında yer aldı...

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında bir müddettir gerilen ilişkiler Kasım ayında tavan yaptı desek yeridir. AB serüveninin son noktasına mı geldik? Brexit’den sonra Trexit mi geliyor? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Neden olmasın” dediği gibi Türkiye, Şanghay 5’lisine mi dahil olacak? Türkiye-AB ilişkilerine ilişkin olarak cevabı aranan sorulardı bunlar.

ABD’deki seçimlerin ardından gözlerin çevrildiği Avrupa’da da birçok ülkede önümüzdeki bir yıl içerisinde gerçekleşecek seçimler var. Trump etkisinin Avrupa’da görülebileceği ve aşırı sağın önemli başarı elde edeceği yönünde bir beklenti söz konusu.

Avrupa’nın aşırı sağı, Trump gibi sürpriz yapar mı? Yükselen sağcı partiler, sıkıntılı günler yaşayan Türkiye-AB ilişkilerini nasıl etkiler? Bir türlü çözülemeyen mülteci problemi, yabancı düşmanlığı daha da kronikleşecek mi?  Bunun bölgesel ve küresel yansımaları nasıl olacak?

Evet, geçen ayın yoğun gündeminin ortaya çıkarttığı tüm bu soruların cevaplarını bulmaya çalışacağız. Hem ülkemizi hem bölgemizi hem de uluslararası ilişkileri nelerin beklediğine dair öngörülerimizi aktarmaya çalışacağız.

“EHVEN-İ ŞER” DEĞİL “ŞER” KAZANDI. PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

Amerikalılar kadar dünya kamuoyunun da kendilerini yakından takip etme zorunda hissettiği ABD’deki başkanlık seçiminin galibi belli oldu. Cumhuriyetçilerin adayı ve “İki kötüden, daha kötüyü” temsil ettiği öne sürülen Donald Trump, medyadan, anket firmalarına kadar hemen herkesi yanıltarak ABD’nin 45. Başkanı oldu.

“Ehven-i Şer”in değil “Şerr”in kazandığı seçimlerin ardından şimdilerde hem ABD’yi hem dünyayı neler bekliyor sorusunun cevabı aranıyor. Yorum ve analizlerde, dillendirilen kaygılardan biri, Trump seçim öncesi vaatlerinin bir kısmını yapması dahi sadece Amerika’da değil küresel planda bütün taşların yerinden oynayacağı yönünde

Trump konusunda yarıya bölünen Amerikalıların bir kısmı, evet, geleceğe umutla bakıyor ama diğer yarısı kaygılı. Hatta korku içinde. “Trump’ın başkan olduğu Amerika’da yaşamayız” diyorlar. Amerikalı Müslümanların korku kat sayısı çok daha fazla. Seçim sonrası neredeyse tüm Amerika şehirlerine yayılan protesto gösterileri Trump’a yönelik kaygının bir işareti olarak okunuyor.

Kaynak: Beytullah Demircioğlu, Altınoluk Dergisi, 370. Sayı

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.