Terörün Tahrip Ettiği Camiler Cemaatine Kavuştu

PKK'lı teröristlerin Şırnak kent merkezi ile Cizre, İdil ve Silopi, Diyarbakır'ın Sur, Mardin'in Nusaybin ilçelerindeki saldırılarında yakılan, "karargah" gibi kullanarak tahrip edilen 135 camiden 86'sı devlet imkanıyla onarıldı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde terör örgütü PKK'nın tahrip ettiği camiler huzurun tesisi ile yapılan onarımın ardından cemaatine kavuştu.

7 Haziran 2015'teki Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından kırsaldaki saldırılarını şehir merkezlerine ve ilçelere taşıyan, çukur kazıp barikat kuran, yollara, çukurlara ve barikatlara patlayıcı tuzaklayan PKK'lı teröristler yaşamı hiçe sayan saldırılarında ibadethaneleri de hedef aldı.

PKK'lı teröristlerin Şırnak kent merkezi ile Cizre, İdil ve Silopi, Diyarbakır'ın Sur, Mardin'in Nusaybin ilçelerindeki saldırılarında yakılan, "karargah" gibi kullanarak tahrip edilen 135 camiden 86'sı devlet imkanıyla onarılarak hizmete açıldı. 8'i Sur'da, biri Şırnak'ta 9 caminin onarımı sürerken, yıkım kararı verilen 40 camiden 27'sinin yıkımı gerçekleştirildi.

Camilerin yanı sıra terör örgütünün tahrip ettiği 11 Kur'an kursundan 10'u onarılırken, bir kurs binası da yıkıldı.

CAMİLER CEMAATİNE KAVUŞTU

Camiler, operasyonlarla sağlanan huzurun ardından terk ettikleri yerleşim yerlerine dönen vatandaşlarla cemaatine kavuştu. Saldırılardan duydukları endişe nedeniyle geçen yıl ramazanda camide ibadet etmekten mahrum kalan vatandaşlar bu yıl huzurla ibadetlerini yapabilmenin mutluluğunu yaşıyor.

Devlet imkanıyla onarılan camilerden yeniden Kur'an sesi yükseliyor.

"ALLAH'TAN TEK DİLEĞİMİZ EZANLARIN DİNMEMESİ"

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör saldırıları sonucu hasar gören 13 camiden 3'ü onarımın ardından hizmete açıldı.

Saldırılarda çıkan yangında orijinal kapısı tamamen yanan, altın varaklı minberi hasar gören, teröristlerin ateşe vermeden önce uzun namlulu silahlarla saldırması sonucu kapı, duvar ve camları zarar gören kentin ilk Osmanlı eseri 500 yıllık Fatih Paşa (Kurşunlu) Camisi'nin de aralarında bulunduğu 8 caminin tadilatı sürüyor.

Hacı Hamit ile Hocaoğlu camileri ise teröristlerce kullanılamaz hale getirildi. Vatandaşlar ilçede onarımın ardından yeniden hizmete açılan camilerde ibadet etmekten memnun. Vatandaşlardan Ahmet Mahsum Melikoğlu, tarihi camilerde ibadet etmekten huzur duyduğunu söyledi.

Melikoğlu, saldırıların yaşandığı dönemde kapalı olması nedeniyle "İslam'ın 5. Harem'i Şerif'i" olarak kabul edilen tarihi Ulucami'de ezan sesi duyulmadığını dile getirerek, saldırıların tüm şehrin yüreğini etkilediğini aktardı.

"Elhamdülillah düzeldi ve şehir kendine geldi. Allah'tan tek dileğimiz ezanların bir daha dinmemesi." diyen Melikoğlu, ramazanı huzurla geçirdiklerini belirtti.

Garip Ekin, camilerde Kur'an sesini duymanın mutluluk verici olduğunu söyledi.

"Ramazan ayında Kur'an-ı Kerim dinlemek her insana nasip olacak bir şey değil. Ne mutlu ki buna sahibiz. Ezanlarımız hiç susmasın." ifadelerini kullanan Ekin, yaşanan olayların son bulmasını istediklerini dile getirdi.

ŞIRNAK

Şırnak ile Cizre, İdil ve Silopi ilçelerinde terör örgütü PKK mensuplarının, " karargah" gibi kullanarak tahrip ettiği 101 camiden 76'sı onarımın ardından yeniden ibadete açıldı.

Şırnak merkezde Ulu, Selimiye ve Sefine camilerinin de aralarında bulunduğu 8 cami yıkıldı. Geylani, Hz.Ömer, Fazilet, Veysel Karani ve Menzil camilerinin de aralarında bulunduğu 12 camide tadilat tamamlandı. Bir camide ise onarım devam ediyor.

Kentte hasar gören 3 Kur'an kursu binasının onarımı yapıldı. Vatandaşlar ramazan dolayısıyla ibadet için camilere yoğun ilgi gösterirken, çocuklar da anne ve babalarıyla geldikleri camide Kur'an-ı Kerim okumayı öğrenmenin mutluluğunu yaşıyor.

İl Müftüsü Ramazan Tolan, il genelinde 24 cami ve 1 Kur'an kursu binası için yıkım kararı verildiğini, camilerden 11'inin yıkıldığını kaydetti. 76 cami ve 10 Kur'an kursu binasının onarılarak ramazan ayında ibadete açıldığını ifade eden Tolan, bu ibadethanelerin onarımının 2 milyon 780 bin liraya mal olduğunu aktardı.

İlde onarılan camilerden Hz. Ömer Cami'sinin İmamı Nurettin Tatar, teröristlerin camilere de hedef gözetmeksizin saldırıda bulunduğunu belirtti. Bazı camilerin yıkılması nedeniyle hizmete yeniden açılan camilere talebin yoğun olduğuna işaret eden Tatar, vakit namazlarının yanı sıra vatandaşların teravih ve mukabele için de camileri tercih ettiğini anlattı.

Tatar, "Sağlanan huzur ortamı sayesinde insanlarımız huzur içinde camilere geliyor, ibadetini yapıyor. Terörle hiçbir yere varılmaz." dedi.

Vatandaşlardan İbrahim Çimen, yaşadıkları Gazi Paşa Mahallesi'ndeki Hz. Bilal Camisi'nin terör saldırısı sonucu yıkılmasından dolayı Hz.Ömer Camisi'nde mukabeleye katıldığını ifade etti.

SİLOPİ

Silopi ilçesindeki saldırılarda zarar gören 21 camiden 19'u onarımın ardından hizmet vermeye yeniden başladı.

Kullanılamaz hale getirilen 2 cami için ise yıkım kararı verildi. İlçe Müftüsü Hüseyin Elçi, terör nedeniyle ilçede zarar gören camilerin çok zarar gördüğüne dikkati çekerek, operasyonlarla huzurun sağlanmasının ardından 200 bin lira bütçe ile 19 caminin onarımının yapıldığını belirtti.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfının katkıları sonucu camilerin ibadete açıldığını dile getiren Elçi, "Camilerimizin tamamı ibadete açık ve halkımız rahatlıkla ibadet ediyorlar." diye konuştu.

Elçi, Diyanet İşleri Başkanlığının yanı sıra vatandaşların da camilerin onarımı için destek sunduğuna işaret ederek, "Diyanet İşleri Başkanımız Sayın Mehmet Görmez de camilerin durumu ile yakından ilgilendi. Bizzat gelerek ilçemizde hutbe okudu. Sayın Görmez'e yakın ilgileri ve desteklerinden dolayı halkımız adına teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Cami cemaatinden Abdullah Eren camilerin yeniden ibadete açılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Çalışmalardan dolayı İlçe Müftülüğüne teşekkür eden Eren, "Allah o günleri bir daha göstermesin. Allah'a çok şükür, huzurluyuz, gayet iyi bir şekilde ibadetimizi yapıyoruz." şeklinde konuştu.

CİZRE

Cizre'de tahrip edilen 47 camiden 34'ü onarılarak yeniden ibadete açıldı. Ağır hasar gören ve kullanılmaz hale gelen Aziziye, Hacı Razaman Acar, Hacı Ali, Hz.Ali, Kereng, Ebul-İz, Nur, Hacı Abdurrahman camilerinin de bulunduğu 11 cami hakkında yapılan inceleme sonucu yıkım kararı verildi.

11 camiden 2'sinin yıkımı gerçekleştirildi, 4 Kur'an kursu binasında onarım tamamlandı. Vatandaşlardan Hacı Cemil Eryiğit, çukurların kazıldığı, barikatların kurulduğu dönemde camide ibadetlerini yapamadıklarını, hatta evden çıkamaz hale geldiklerini söyledi.

Operasyonların ardından ilçeye huzurun geldiğini vurgulayan Eryiğit, o dönemde saldırılarda camilerin tahrip edilmesinden büyük üzüntü duyduklarını aktardı. Eryiğit, devlet tarafından bu camilerin onarılması sayesinde huzurla ibadetlerini yapabildiklerini dile getirdi.

İsmail Köygezer de ibadethanelere yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu kaydederek, "Devletimiz bu tahribatı kısa sürede gidererek camilerimizi tekrar ibadete açtı. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz." dedi.

İDİL

Şırnak'ın İdil ilçesinde zarar gören 12 camiden 11'i onarıldı, 1 cami ise alınan kararla yıkıldı. 2 Kur'an kursu binası onarılarak öğrenime açılırken, 1 kurs binasının ise yıkımı yapıldı.

NUSAYBİN

Mardin'in Nusaybin ilçesinde Abdülkadir Paşa, Fırat, Dicle, Yenişehir, Kışla ve Zeynel Abidin mahallelerinde bulunan ve saldırılarda ağır hasar gören 14 cami yıkıldı.

İlçe merkezindeki Molla Musa, Zeynel Abidin, Hacı Nuri Dilmen, Molla Sait Zan, Seyyitler, Çiftlik ve Molla Salih camileri ise yapılan tadilatın ardından hizmet vermeye başladı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.