İncirin Faydaları

Yüksek oranda besin lifi içermesi ve bu sayede başta kabızlık olmak üzere çeşitli sindirim sorunlarına iyi gelmesi incirin yararları arasında ilk sırada sayılabilir. Ancak incirin sıhhate yararları sadece bununla sınırlı değil.

İncir, güçlü kemikler için gerekli magnezyum, kalsiyum ve K vitamini bakımından zengin olan incir kemik sıhhatinin korunmasına yardımcı meyveler arasında yer alıyor. Oldukça düşük kalori değeri (1 incir 40-45 kalori) sebebiyle diyet listelerinin vazgeçilmezi olan inciri aynı zamanda tansiyonu düşürmek için de yiyebilirsiniz.

İNCİRİN SIHHATE YARARLARI NELERDİR?

Tansiyon: İncir potasyum bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Potasyum minerali tansiyonun (kan basıncının) dengelenmesine yardımcı olur. Günümüz beslenmesi genel olarak daha az potasyum içeren sebze ve meyve, daha çok sodyum içeren hazır gıda, konserve besin ve fast-food içerdiği için yüksek tansiyon en yaygın sıhhat sorunlarının başında gelmektedir. Düzenli olarak incir gibi potasyum bakımından zengin sebze ve meyveler yemek (koyu yeşil yapraklı sebzeler, beyaz fasulye, balık, mantar, muz…) yüksek tansiyonu ve buna bağlı olarak gelişen kalp ve damar hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.

Kabızlık: Kabızlık yetersiz besin lifi ve vücudun ihtiyaç duyduğundan daha az miktarda sıvı tüketimi sebebiyle sertleşen dışkının bağırsaklardan geçmesinin zorlaşmasıyla oluşur. Beslenme alışkanlıkları kabızlığın başlıca sebebidir. Düzgün bir sindirim sistemi ve düzenli olarak tuvalete çıkabilmek için besin lifi bakımından zengin sebze ve meyveler tüketmeli, ayrıca gün içinde içtiğiniz su miktarını arttırmalısınız. İşte bu noktada yüksek oranda besin lifi içeren incir kabızlığa karşı tüketilmesi tâvsiye edilen meyvelerden biri olarak öne çıkıyor. Özellikle kurutulmuş incir bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı gıdalar arasında ilk sıralarda geliyor.

Diyabet: Diyabetik beslenme listeniz için uygun bir meyve arıyorsanız incir tam size göre olabilir. Besin lifi bakımından zengin incir gıdalardan alınan şekerin sindiriminin ve vücut tarafından emilimini yavaşlatır. Bu özelliği ile hem tip 2 diyabet hastalarına hem de tip 2 diyabet riski bulunan kişilere tâvsiye edilen meyveler arasındadır.

Kemik Sıhhati: Neredeyse tüm sebze ve meyveler kemi sağlığına katkıda bulunur ve kemik hastalıklarından korunmamıza yardımcı olur. Ancak magnezyum, kalsiyum ve K vitamini içeren incirin bu meyveler arasında husûsî bir yeri var. Magnezyum kalsiyumun vücut tarafından işlenmesine yardımcı olurken K vitamini kalsiyumun kemikleri güçlendirmesini sağlar.

Antioksidan: Kurutulmuş incir antioksidan bakımından en zengin kuru meyveler arasında yer almaktadır. Meyve kaynaklı antioksidanların bilhassa göz sağlığının korunmasında sebze kaynaklı antioksidanlara göre daha etkili olduğu bilinmektedir. 55 yaş üstü yetişkinler arasında yaygın olarak görülen bir göz hastalığı olan sarı nokta (makula dejenerasyonu) hastalığından korunmak için düzenli olarak kuru incir yiyebilirsiniz.

Demir: 1 adet incir günlük demir ihtiyacının %1’ini karşılar. Demir eksikliği sebebiyle demir bakımından zengin sebze ve meyveler tüketiyorsanız inciri listenize eklemenizi öneririm.

Kilo Verme: Besin lifi bakımından zengin besinler sindirimi yavaşlatıp kan şekeri dalgalanmalarını önler. Bu sayede yeterli miktarda besin lifi alındığından tokluk hissi daha uzun sürer ve dolayısıyla gün içinde daha az yemekle daha uzun süre tok hissedebilirsiniz. Yüksek oranda lif içeren incir hem lezzetli bir atıştırmalık olarak hem de tokluk hissini uzatma özelliğiyle kilo vermenize yardımcı olabilir.

Kalp Sıhhati: İçerdiği potasyum ile kalp hastalıklarının önünü açan yüksek tansiyonu dengeleyen incirin kalp sıhhati için yararlı bir diğer niteliği de incir yapraklarının trigliseritleri (kanda bulunan yağ formu) düşürmesidir. İncir yapraklarıyla çay hazırlayarak kalp sıhhatinize katkıda bulunabilirsiniz.

B Vitaminleri: Taze ve kurutulmuş incir B5 vitamini, folat (B9 vitamini), B3 vitamini (niasin) ve B6 vitamini içerir. Tüm bu B vitaminleri gıdalar yoluyla alınan karbonhidrat, protein ve yağların vücut tarafından işlenmesi sırasında kullanılır.

Meme Kanseri: 51.823 kadının katılımıyla yapılan bir araştırmaya göre menopoz sonrası devirde daha çok meyve kaynaklı besin lifi tüketen kadınların meme kanserine yakalanma oranı tüketmeyenlere göre %34 daha az. Lif bakımından zengin diğer meyveler arasında elma, hurma, incir, armut ve eriği sayabiliriz.

Kolesterol: İncirde bulunan pektin (suda çözünen lif) sindirim sistemine girdiğinde fazla kolesterolü temizler ve vücuttan atılmasını kolaylaştırır.

İNCİRİN KULLANIM ALANLARI

Yukarıda incir yemenin sıhhate yararları ile alâkalı bilgiler vermeye çalıştım. Aşağıda ise incirin ve incir yaprağının geleneksel kullanım alanları hakkında bazı bilgiler bulabilirsiniz.

Akne: Ezilmiş taze inciri akne üzerine sürüp 15-20 dakika beklettikten sonra ılık suyla temizleyin. Bu tabîkatı temizleyici ve parlaklık veren yüz maskesi olarak tüm yüzünüz için kullanabilirsiniz.

Boğaz Ağrısı: 1-2 adet kurutuşmuş inciri 2 çay kaşığı balla birlikte sıcak suda karıştırıp çay gibi için.

Ağız Yaraları: 2-3 adet taze incir yaprağını çiğneyin. İncir yaprağı ağız yaralarının tedâvisine yardımcı olur ve nefes kokusunu önler.

İNCİRİN BESİN DEĞERİ

1 adet incir (yaklaşık 65 gram)

47 kalori

0.5 gr protein

90.9 IU A vitamini (günlük ihtiyacın %2’si)

1.3 mg C vitamini (günlük ihtiyacın %2’si)

3 mcg K vitamini (günlük ihtiyacın %4’ü)

0.3 mg niasin (günlük ihtiyacın %1’i)

0.1 mg B6 vitamini (günlük ihtiyacın %4’ü)

3.8 mcg folat (günlük ihtiyacın %1’i)

0.2 mg B5 vitamini (günlük ihtiyacın %2’si)

22.4 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %2’si)

0.2 mg demir (günlük ihtiyacın %1’i)

10.9 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %3’ü)

9 mg fosfor (günlük ihtiyacın %1’i)

149 mg potasyum (günlük ihtiyacın %4’ü)

0.1 mg bakır (günlük ihtiyacın %1’i)

0.1 mg manganez (günlük ihtiyacın %4’ü) içerir.

Yukarıdaki rakamlar 4 yaş üzeri için önerilen 2000 kalorilik referans diyetine göre oluşturulmuştur. Günlük vitamin ve mineral ihtiyaçları kişinin sıhhat hâline göre değişebilmektedir.

FAZLA İNCİR YEMENİN ZARARI VAR MI?

Fazla incir yemek ihtiyacınızdan fazla besin lifi almanıza ve dolayısıyla ishale yol açabilir. İncir yaprağı bazı kişilerde alerjiye sebep olabilir. Kan şekerini kontrol altında tutmak için düzenli olarak ilaç kullananlar olası yan etkiler hakkında doktordan bilgi almalıdır.

Kaynak: iyigelenyiyecekler

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.