Bakanlıktan Din İstismarcısı Pazarlamacılara Yaptırım

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, televizyon ve radyo kanallarında ürün pazarlamak amacıyla yapılan yayınlara yönelik değerlendirmede bulundu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Uydu üzerinden yayın yapan televizyon kanalları ve bazı radyo kanallarında vatandaşlarımızın dini duygularını istismar ederek ağrı kremi, dua kitabı, Kabe kokusu ve çörek otu kremi gibi ürünleri pazarlayan din istismarcıları hakkında gerekli idari yaptırımlar uygulanıyor" dedi.

Tüfenkci, AA muhabirine, televizyon ve radyo kanallarında ürün pazarlamak amacıyla yapılan yayınlara yönelik değerlendirmede bulundu.

Özellikle uydu üzerinden yayın yapan televizyon kanalları ve bazı radyo kanallarında vatandaşların dini duygularını istismar ederek ağrı kremi, dua kitabı, Kabe kokusu, çörek otu kremi gibi bazı ürünler pazarlandığını ifade eden Tüfenkci, bu din istismarcıları hakkında Bakanlığa bağlı Reklam Kurulu tarafından gerekli idari yaptırımların uygulandığını bildirdi.

Tüfenkci, bu ürünlerin özellikle cübbe, sarık gibi kıyafetler giyen dindar görünümlü kişiler tarafından pazarlandığına dikkati çekerek, "Bu kişiler hem tüketicilerimizin ekonomik çıkarlarına zarar vermekte, hem de tüketicilerimizin sağlıkları ile oynamaktadır. Daha da önemlisi bu kişiler temel ilkeleri dürüstlük ve doğruluk olan yüce dinimize ve milli kültürümüze de zarar vermektedir." diye konuştu.

Teknolojiyi de iyi kullanan bu tacirlerin, iletişim araçları sayesinde her aileye ulaştığına işaret eden Tüfenkci, "Bu kişiler esasen hiçbir şeye çözüm üretmeyen ürünlerine, kutsal değerlerimizi yüklüyor. Bazı kanalların sadece belli ürünleri pazarlayan ve bu pazarlamaları yaparken de din istismarı yapan kanallar haline dönüşmesi ülkemiz açısından ciddi bir sorundur." ifadesini kullandı.

SAVCILIKLARA DA BİLDİRİLİYOR

Tüfenkci, bakanlık olarak bu konuda gerekli tüm tedbirleri aldıklarını belirterek, reklamlar hakkında idari yaptırım uyguladıklarını, doktor olmadığı halde pek çok hastalığı tedavi ettiğini söyleyen bu kişileri Sağlık Bakanlığı ile cumhuriyet savcılıklarına bildirdiklerini aktardı.

Bu tür kanalları, kapatılması için RTÜK'e de bildirdiklerini vurgulayan Tüfenkci, şunları kaydetti:

"13 Şubat 2018'de yapılan son Reklam Kurulu toplantısında bu tür reklamlarla ilgili olan 3 dosya görüşülmüş ve ilgililer hakkında idari para cezası tesis edilmiştir. Vatandaşlarımızın bu tür istismarcılara karşı uyanık olmaları, bu tür yayınlara kesinlikle rağbet etmemeleri, herhangi bir sağlık problemi yaşamaları durumunda da doktorlara gitmelerini önemle tavsiye ediyoruz."

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.