33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı Devam Ediyor

İlk kez 1983'te "Dini Yayınlar Kitap Fuarı" olarak Diyanet tarafından organize edilen 33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, Ramazan boyunca İstanbul'daki kitapseverleri ağırlamaya devam ediyor.

İstanbul Beyazıt Meydanı'nda vatandaşlarla buluşan fuar çadırında, 173 stantta 180 yayınevi yer alıyor. Edebiyat, tarih, kültür, felsefe ve din alanında yaklaşık 50 bin kitabın kitapseverlerle buluşacağı fuar alanı olarak tasarlanan 2 dev çadır ve Beyazıt Camisi yanındaki açık hava stantları, kitap dostlarının esere ulaşabilmek için rahatça gezebilme ve alışveriş yapabilmelerine imkân tanıyor.

İmza etkinliklerinin gerçekleştirileceği fuar süresince, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin katkılarıyla organize edilen Beyazıt Ramazan Sohbetleri, Beyazıt Devlet Kütüphanesi Konferans Salonu'nda ziyaretçilere her gün sohbet dinleme imkânı sağlıyor.

IMG_2668

Öte yandan hava sıcaklıklarının artması ile hafta içi akşam vakitlerinde daha yoğun bir ilginin var olduğu görülüyor. Yayınevi temsilcilerinden aldığımız duyumlara göre fuarın ileriki zamanlarda Yenikapı’ya taşınma ihtimali de var. Hatta daha şimdiden belediye tarafından Yenikapı’ya yoğun ilginin gösterilmesinin de etkilerini görmekteler.

ISLAM-NAZARINDA-AKIL-VE-FELSEFE-500x500Erkam Yayınları: Fuarın bir hayli boş olduğu öğle sonrasında Erkam Yayınları’na uğruyoruz. Riyazü’s Salihin, Ruhu’l Beyan gibi hadis ve tefsir kitaplarının yanı sıra çocuk kitaplarının da beklenmedik bir ilgiye mazhar olduğunu öğreniyoruz. Bunların dışında Osman Nûri Topbaş Hocaefendi’nin “Akıl ve Felsefe” ve “Müslümanın Parayla İmtihanı” adlı eserleri de yayınevinin çok satılan kitapları arasında. Bunların dışında Osman Nûri Topbaş Hocaefendi'nin dergi yazılarının bir araya getirildiği “Hak Dostların Hikmetler” isimli kitap da yeni çıkanlar arasında.

Kubbealtı Yayınları: Samiha Ayverdi’nin “Üç Günlük Dünya İçin” kitabı yayınevinin yeni çıkan kitaplarından biri olarak rağbet görüyor. “Açıklamalı Osmanlı Fetvaları” adlı iki ciltlik kitap da yeni çıkan ve yoğun ilgi gören kitaplardan biri.

IMG_2611Sebil Yayınları: Fuar boyunca hafta sonları Kadir Mısıroğlu’nun sohbetlerinin de olduğu Sebil Yayınları’nın standına uğruyoruz. Üç ciltlik “Muhtasar İslam Tarihi” kitabı dikkatimizi çekiyor. Çok satan kitapları öğrenmek istediğimiz de cevap olarak “Üç Mazlum Padişah” ve “Lozan” cevaplarını alıyoruz. Gündemi epey bir zaman meşgul eden televizyon dizilerindeki yalanları konu edinerek yazılan “Osmanlı Tarihi” başlıklı eser yayınevinin ve Kadir Mısıroğlu’nun yeni çıkan kitapları arasında.

Dergâh Yayınları, İz Yayıncılık gibi stantlar da okuyucunun yoğun ilgi gösterdiği diğer yayın evleri arasında. Dergâh'ta yeni çıkan kitaplardan ikisi, Mustafa Kutlu'nun yazarı olduğu "Vatan Yahut İnternet" ve Müslüm Yılmaz'ın hazırladığı "Beşiktaşlı Yahya Efendi". İz Yayıncılık'tan çıkan Nilgün Bıyıklı'nın kaleminden çıkan "Ağaç Kovuğundan Öyküler" çıkan yeni kitaplardan biri.

474Dikkatimizi çeken bir diğer yayınevi ise Kültür A.Ş. Yayınevinin  "İstanbul'un 100 ..." başlıklı seri kitapları ilgi çekici olarak fuarda yerini almış durumda. Serinin en çok satılan kitabının "İstanbulun 100 Efsanesi" olduğunu öğreniyoruz. "İstanbul'un 100  İlim ve Fikir Adamı", "İstanbul'un 100 Musikişinası", "İstanbul'un 100 Sufisi" serinin diğer kitapları arasında yer alıyor.

Fuarda stantlar arasında ilerlerken karşımıza “Toplum Destekli Polislik” reyonu çıkıyor. Topluma, suç olmadan önce suçu önlemeye yönelik şuur kazandırma çalışmalarının yürütüldüğünü gözlemliyoruz. Görevli polis memuruyla kısa bir sohbetimizin sonunda “Vatandaşla değil suçlarla problemimiz var” diyor.

Çoğu kitaba sadece bakmakla yetinerek, oruçlu olmanın yanında sıcak havanın da kendini iyice hissettirmesiyle fuardan ayrılıyoruz.

IMG_2649

IMG_2607

IMG_2666

 

IMG_2679

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.