Işık Enerjisi İle Hareket Gerçek Oluyor

Japonyalı bir grup araştırmacı grafit denilen maddenin manyetik hassasiyetinden ilham alarak bir deney gerçekleştirdi. Araştırmacılar pirolitik grafitten oluşan 1 cm çapındaki ince diski laser ışınlarıyla hareket ettirmeyi başardılar.

Enerji nedir? Enerji iş yapabilme kabiliyetidir. Yazının bu kısmını okuduktan sonra fizik dersine girdiğinizi hissedebilirsiniz ama enerjinin ve enerji korunumunun kavranması bu kavramların günlük hayattaki tezahürlerinin idrak edilmesi bizi tüm fennî düşünce veya araştırmalarda bir adım öne çıkaracaktır.

Günlük hayatta en çok gözlemdiğimiz enerji değişimi harekettir. Hareket enerjisi hep başka mekanizmalara aktarılarak türlü türlü enerji dönüşümlerine muvaffak olur. Örnek verecek olursak, hidroelektrik santrallerindeki tribünler vasıtasıyla suyun haraket enerjisinden elektrik üretilir. Şüphesiz insan elindenki en bol şeyden enerji üretmek ister. Nedir o? Güneş...

Japonyalı bir grup araştırmacı grafit denilen maddenin manyetik hassasiyetinden ilham alarak bir deney gerçekleştirdi. Grafit uzun karbon zincirinden oluşur. Kurşun kalem ucu düşük kalitedeki grafite örnek verilebilir. Araştırmacılar pirolitik grafitten oluşan 1 cm çapındaki ince diski lazer ışınlarıyla hareket ettirmeyi başardılar.

GRAFİT, IŞIK PARÇACIKLARIYLA KOLAYCA TEPKİMEYE GİRİYOR

Grafit mükemmel bir fototermal kapasiteye sahiptir. Yani foton denilen çok küçük ama yüksek enerjili ışık parçacıklarından kolay etkilenirler. Bu sayede disk ışık ile hareket ettirilebiliyor.

Bu araştırma bilim adamlarının tabiriyle her ne kadar “Air Hockey” (Hava Hokeyi) olarak nitelendirilse de Güneş enerjisinden başka tür enerji eldesi için büyük öneme sahip. Zira araştırmacılar bu diskin Güneş ışınlardan da etkilenebileceğini gösterdiler. Diski manyetik bir alan üzerine koyup lazerle ışın gönderdiğinizde disk bu etkiyle dönmeye başlıyor. İşte bu hareketten ilham alarak yapılacak olan düzenekler Güneş panellerini çöp kutusuna attırabilir (!)

Grafitin özellikleri biliniyor. Çeşitli faktörlere tepkisi biliniyor. O zaman bu araştırma çevremizdeki bir olayı fark etmekten başka bir şey değilmiş gibi gözüküyor. Çoğu araştırma ve buluş aslında ``fark etmekten`` öteye geçmiyor. Şüphesiz “her şey bir düzene göre eksiksiz yaratılmıştır.

KAYNAK: GENÇ Dergi, Phillip Broadwith, Laser guided maglev graphite air hockey , 04.01.2013, ChemistryWorld

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.