Depremin Şiddetini Üç Kat Azaltacak

Sekiz şiddetindeki depremin etkisini 3’e kadar indirecek yüzde 100 yerli izolatör, nisan ayında üretime geçiyor. Böylece yıllık 100 milyar Euro’ya ulaşacak ithalat da önlenecek.

Türkiye nüfusunun yüzde 95’i deprem kuşağında yaşarken, binaların hasarını en aza indirecek cihaz geliştirildi. Dünyanın birçok ülkesinde kullanılan olası bir deprem anında ve sonrasında binanın yıkılmasını engelleyen ve alacağı zararı minimum seviyeye indiren izolatör sisteminin Türkiye’de yüzde 100 yerli olarak üretimi başlıyor. Ar-Ge, mühendislik, patent ve üretimi ile ilk yüzde 100 yerli deprem izolatörü üretim tesisi 1 Nisan’da Ankara’da hizmete giriyor.  İzolatör 8 şiddetindeki depremin etkisini 3’e kadar indirebiliyor. Uzmanlar izolatörün faydasını “Ameliyat yaparken deprem olması durumunda doktor izolatörün sağladığı fayda sayesinde ameliyata devam edebiliyor” şeklinde özetliyor. Deprem izolatörü genellikle yeni yapılacak binalarda kullanılıyor. Binaya maliyeti yüzde 2-3 civarında. Deprem izolatörleri yapıda uygun görülen kata kolonların ve betonarme perdelerin altlarına yerleştirilerek yapının zemin ile olan direkt etkileşimini kesiyor. Türkiye’de deprem bölgelerine yapılan hastanelerde deprem izolatörü kullanılmak zorunda. Bugüne kadar yıllık olarak 30 milyon Euro’luk ithal edilen izolatör yerli olarak üretilebiliyor. Yeni yönetmeliklerin devreye girmesi ile kullanım alanı yaygınlaşacak deprem izolatörlerinin ithalat pazarının 100 milyon Euro’ya çıkacağı hesaplanıyor.

AVRUPA ÜLKELERİNDE KULLANIMI ZORUNLU

İzolatör kullanımının haziranda çıkacak deprem yönetmeliğiyle okul ve kamu binalarında zorunlu olması bekleniyor. Önümüzdeki yıllarda belediyeler içinde mecburi hale geleceği belirtiliyor. İzolatörü yapan TİS Teknolojik İzolatör Sistemleri firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şuyun “Avrupa başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde zorunlu olarak kullanılan deprem izolasyon uygulamaları Türkiye’de hızla artarken, ülkemizde yalıtım cihazı üretimi yapan yerli bir firma bulunmuyordu. Bu durum son derece hayati öneme sahip bir alanda tamamen dış kaynaklara bağımlılık yaratıyor ve ithalatı zorunlu kılıyordu” dedi. Şuyun, İran’ın ihracatta hedef pazarlardan biri olduğunu belirterek İtalya, Almanya, Afganistan, Azerbaycan ve Yunanistan gibi ülkelerde yine potansiyel pazarlar arasında yer aldığını söyledi.

DOĞAL AFETLERDE İLETİŞİM KESİLMEYECEK

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nca (AFAD), afetlerde iletişimin kesilmemesi için 4 aşamalı bir haberleşme sistemi kuruluyor. Kurumdan yapılan açıklamaya göre, afetlerde en önemli sorunlardan biri olan haberleşmede kesinti yaşanmasına, AFAD’ın Kesintisiz ve Güvenli Haberleşme Sistemi ile son verilecek. AFAD’ın kurduğu haberleşme sistemiyle iletişim, fiber kablo, 3G, uydu ve HF telsiz üzerinden otomatik aktarmalı olarak sağlanacak. Projenin 2018 sonunda ülke çapında yaygınlaştırılması planlanıyor.

Kaynak: Star Gazete

 

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.