Allah’a Kulluğun Alameti Nedir?

Allah'a (c.c) kulluğun en güzel belirtisi nedir? Allah'a karşı güzel bir kul olmak için üzerimize düşen vazifeler nelerdir?

Allah'a (c.c) kulluğun en güzel belirtisi hamd ve şükür içinde olmaktır. Yaratılış sebebimiz, Allâh’ı tanımak ve O’na kulluk etmektir. Hayatımızı O’nun tâlimatlarıyla yaşamamızdır. Bu emir ve tâlimatları yerine getirmemiz, bir taraftan da Rabbimiz ve Hâlıkımız’a karşı vefâ borcumuzdur.

Hazret-i Ömer’in yanında bir kişi;

“–Yâ Rabbî! Beni azlardan eyle!” diye duâ ediyordu.

Ömer -radıyallâhu anh-;

“–Bu nasıl duâ?” diye sordu.

O kişi de şöyle cevap verdi:

“–Duydum ki Allah Teâlâ;

وَقَل۪يلٌ مِنْ عِبَادِيَ الشَّكُورُ

«Kullarımdan şükredenler azdır.» buyurmuş. Ben, beni işte o «azlar»dan kılmasını istiyorum.”

Hazret-i Ömer bu cevabın karşısında hayret ve tevâzu ile;

“–Herkes Ömer’den daha bilgili!” dedi.

Âyet-i kerîmede buyurulduğu gibi, şükrün hakkını verebilen kullar azdır. Zira Cenâb-ı Hakk’ın insan üzerinde hesapsız nimetleri vardır.

Âyet-i kerîmede buyurulur:

“O, kendisinden istediğiniz her şeyi verdi.

Allâh’ın nimetlerini saymaya çalışsanız, sayamazsınız!

Doğrusu insan, çok zâlim (ve) çok nankördür!” (İbrâhîm, 34)

SAYISIZ NİMETLER VERİLEN İNSAN

Hakikaten;

İnsan, Cenâb-ı Hakk’ın sayısız nimetleriyle perverde olmaktadır.

  • Var olması,
  • Sâir mahlûkattan değil de insan olarak yaratılması,
  • Ahsen-i takvîm yani en güzel sûrette yaratılması,
  • Akıl, ruh ve sıhhat gibi mânevî nimetlerle de taltif edilmesi,
  • Sâir mahlûkattan daha üstün, daha temiz ikramlar ve nimetlerle rızıklandırılması,
  • Diğer birçok mahlûkātın etiyle, sütüyle, yumurtasıyla insanoğluna bir gıdâ malzemesi olması…

Bunların hepsi insana meccânen verilmiş nimetlerdir.

İnsan dünyaya, sıfır sermâye ile, yani hiçbir bedel ödemeden gelir. Cenâb-ı Hak, ona imtihanda kullanacağı her şeyi bilâ-bedel lutfeder ve ondan bir şey ister:

KULLUK ve ŞÜKÜR

Yaratılış sebebimiz, Allâh’ı tanımak ve O’na kulluk etmektir. Hayatımızı O’nun tâlimatlarıyla yaşamamızdır. Bu emir ve tâlimatları yerine getirmemiz, bir taraftan da Rabbimiz ve Hâlıkımız’a karşı vefâ borcumuzdur.

Bu nimetler meccânen verilmiştir. Fakat, veriliş gayesine muvâfık kullanılıp kullanılmadıklarına dair her nimet için hesap sorulacaktır. Âyet-i kerîmede buyurulur:

ثُمَّ لَتُسْئَلُنَّ يَوْمَئِذٍ عَنِ النَّع۪يمِ

“Nihayet o gün (dünyada yararlandığınız) nimetlerden elbette ve elbette hesaba çekileceksiniz.” (et-Tekâsür, 8)

Bir mü’min; kulluk vazifelerini elinden geldiğince edâ ettiğini düşünse dahî, nâil olduğu nimetlerin şükrünü tam mânâsıyla îfâ ettiğini asla iddia edemez. Çünkü secdede bir ömür geçirse dahî, mazhar olduğu onca nimetten hangi birinin hakkını ödemiş olabilir ki?

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yüzakı Dergisi, Yıl: 2019 Ay: Aralık, Sayı: 178

ŞÜKÜR İLE İLGİLİ BENZER YAZILAR

 

İslam ve İhsan

ŞÜKÜR EN BÜYÜK NİMETTİR

Şükür En Büyük Nimettir

HAKK’A ŞÜKÜR VAZİFEMİZ

Hakk’a Şükür Vazifemiz

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.