Peygamber Efendimiz'in 24 Saati

Kur’ân ahlâkına sahip bulunan Peygamber Efendimiz’in günlük hayatı ve ömrünü değerlendirişi, bu âyetlerin tatbikatı şeklindedir. O’nun hayatında; faydasız bir meşgaleye, gereğinden fazla istirahate ve boş geçirilecek bir âna asla yer yoktur.

Gece ve gündüz yirmi dört saat boyunca, bir mü’minin yapacağı sayısız hayırlı meşgale vardır. Fahr-i Kâinât Efendimiz’in günlük hayatı bu hususta bizim için en kıymetli rehberdir.

O’nun günü; ferdî ve içtimâî ibâdet ve faaliyetlerle dopdoludur. Gecesi de Rabbiyle mülâkat hâlindedir. Fahr-i Kâinat -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz; hiçbir günahı olmadığı hâlde geceleri ayakları şişinceye kadar namaz kılar, yorgun düşünceye kadar saatlerce Kur’ân okurlardı. Allâh’ı en çok seven, zikreden ve O’ndan en çok korkan O idi.

O -sallâllâhu aleyhi ve sellem- , dâimâ namazla Rabbinden yardım isteme iştiyâkı içindeydi. Beş vakit cemaatle farz namazlara ilâveten; kuşluk, evvâbin, teheccüd, hâcet, tahiyyetü’l-mescid, vudû, istihâre ve şükür namazlarıyla da gününü namazın rûhâniyetiyle tezyîn ederdi.

HER VESİLE İLE DUÂ EDERLERDİ

Yatağına girerken ve uyandığında, eve girerken ve evden çıkarken, tuvalete gitmeden önce ve çıktıktan sonra, abdest alırken, ezanı işitince, mescide girerken, çarşıya çıkarken, yemek yedikten sonra, yani her vesileyle duâ ederdi. Bunları tâlim ve tatbik etmek, günümüzün en güzel bereketi olacaktır.

Yine günün sıkıntılarının def‘i için sabahları Fetih Sûresi, rızkın bereketi için Vâkıa Sûresi, kabir azâbından muhafaza için yatsıdan sonra Mülk Sûresi okumak gibi nice, gönle safâ ve rûhâniyet bahşedecek tilâvetlere devam etmek de tavsiyeye şâyan fazîletli amellerdendir.

GECELERİN İHYÂSI ÇOK MÜHİM

Rabbimiz geceye, yeryüzünü karanlığın bürüyüşüne yemin buyuruyor. Gecenin, son üçte biri ise seher vakti olarak müstesnâ bir kıymeti hâiz. Seherler istiğfar vakti. Kıyâm ve secde vakti… Farz namazlardan sonra en kıymetli namaz olan teheccüd zamanı… Ölümü, kıyâmeti ve hesabı tefekkür ederek; tevbe ve nedâmet demleri. Salevat, zikir ve tilâvet vakti… Gözyaşlarıyla Cenâb-ı Hakk’a yakarış zamanı…

Akşamları bir araya gelen ailede ihlâs ve takvâ temelinde, huzur ve saâdet yaşanmalı. Akşamlar; televizyon ve benzeri, vakit ve rûhâniyete zehir saçan şeylere teslim edilmeksizin erkence istirahate çekilmeli, geceye hazırlanmalı.

Bir mü’minin; gecesini tamamen uykuda harcayarak, ilâhî feyz ve rûhâniyetten mahrum kalması, geceleri bir heykel donukluğu içinde uykuya kurban etmesi, büyük bir hüsrandır. Zira bizler, fânî lezzetleri ellerinden alınacak âhiret yolcularıyız. Bir yaz bulutu hâlinde gelip geçen dünya hayatı; âhiret endişesi olmadan yaşanıyor ise bu, gündüzü akşamsız telâkkî etmekten başka bir şey değildir.

Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Yüzakı Dergisi, Yıl: 2016 Ay: Şubat Sayı: 132

İslam ve İhsan

GÜNLÜK HAYATTA YAPILACAK SÜNNETLER

Günlük Hayatta Yapılacak Sünnetler

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.