Osmanlı Askerinin İnşa Ettiği Cami İbadete Açıldı

Osmanlı askerlerince Bosna'nın fethi sırasında inşa edilen, 1993'te Sırplar tarafından yakıldıktan sonra 2013 yılında yenilenerek yeniden ibadete açılan Kuşlat Camisi'nin hikayesi kısa film olacak.

Bosna Hersek'in kuzeydoğusundaki Zvornik şehri yakınlarında, Osmanlı askerlerince Bosna'nın fethi sırasında inşa edilen Kuşlat Camisi'nin hikayesi kısa film olacak.

Bölgeye hakim bir tepenin zirvesinde, kartal yuvasını andıran bir konuma sahip asırlık cami, 1993 yılında Sırplar tarafından yakıldıktan sonra 2013'te yenilenerek ibadete açılmıştı.

"Fethin simgesi" olarak nitelendirilen tarihi caminin hikayesini anlatacak "Cumadan Cumaya Kuşların Namaz Kıldığı Yer: Kuşlat Camisi" isimli kısa filmin senaristlerinden Muhammed Berbiç, yaptığı açıklamada, bu özel cami hakkında bir film çekmeyi uzun zamandır planladıklarını söyledi.

Kuşlat Camisi'nin hikayesine dair film yapma fikrinin senaryoyu birlikte yazdığı Azir Şabiç'ten çıktığını anlatan Berbiç, gerek konumu gerekse hikayesiyle herkesin ilgisini çeken bu camiyi kısa film yoluyla tanıtmayı amaçladıklarını ifade etti.

FİLMDE EVLİYA ÇELEBİ DE CANLANDIRILACAK

Berbiç, filmdeki ana karakterin adının "Adil" olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Kahramanımız Adil, Kuşlat Camisi'ne orman yolunda yürüyerek ulaşıldığını ve burada yılda sadece bir kez cuma namazı kılındığını işitir. Yılda bir kez namazın kılındığı o cuma günü, camide ezanı okuyan ve Müslümanları namaza çağıran kişi olmak ister. Adil'in bu dileği, sürekli bu camiye gelen dervişlere, kuşlara ve evliyalara dair hikayeleri anlattığı bir grup arkadaşı ile camiye geldiğinde gerçek olur. Adil'in bu hikayesine Evliya Çelebi gibi tarihi kişileri de kattık."

Filmde rol alacak isimlerden biri olan Zvornik İslam Birliği Meclisi Başkanı Mustafa Muharemoviç de tarihi caminin Osmanlı askerlerinin ibadet yeri ihtiyacını karşılamak için yapıldığını anımsatarak, caminin 1833 yılında halkın da ibadetine açıldığını ancak şehir merkezindeki cami sayısının artmasıyla insanların artık dağa çıkmadığını anlattı.

Bosna'daki savaş sırasında camide sadece cuma ve bayram namazlarının kılındığını söyleyen Muhameroviç, bugün ise camide biri ramazan ayının son cuma namazı olmak üzere yılda üç kez cuma namazı kılındığını dile getirdi.

KUŞLAT CAMİSİ

Bosna Hersek'teki en eski camilerden biri olarak gösterilen ve 1460-1480 yıllarında Osmanlı askerlerince inşa edilen Kuşlat Camisi, Bosna'daki savaş sırasında, Sırplar tarafından yakıldıktan sonra, 2013 yılında yenilenerek yeniden ibadete açıldı.

Bulunduğu konum itibarıyla görenleri hayrete düşüren cami, Konyeviç Polye ile Zvornik arasındaki bir dağın zirvesinde, yaklaşık bin metre yükseklikte bulunuyor. Camiye sadece ormanlık alandan, patikalardan geçerek yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüşün ardından ulaşılabiliyor.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.