'medya ve Din' Bu Sempozyumda Konuşulacak

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin ev sahipliğinde “Medya ve Din Sempozyumu” düzenleniyor. Akademisyenler, medya profesyonelleri ve çeşitli kurumlardan temsilcilerin sunacağı bildiriler ve yapacağı tartışmalar etrafında “medya ve din” konusu, farklı yönleriyle ele alınacak.

Sempozyum, “Medya ve Din” kitabının editörleri Prof. Dr. Mete Çamdereli, Yrd. Doç. Dr. Betül Önay Doğan ve Arş. Gör. Nihal Kocabay Şener tarafından organize ediliyor.

İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Çamdereli, Medya ve Din Sempozyumun hakkında bilgi verdi.

“Medya ve din” konusunda Türkiye’de yeterli çalışma bulunmadığını ve bunun bir eksiklik olduğunu dile getiren Çamdereli, yoğun ilgi gören “Medya ve Din” kitabından söz ederek sempozyumda daha geniş katılımla ve belirli başlıklarla bunları tartışmak istediklerini belirterek; özellikle, sempozyuma davet edilen isimlerin medya ve din alanında uzman kişilerden seçildiğini bildirdi.

“MEDYA VE DİN” KONUSU YETERİNCE İLGİ GÖRMÜYOR”

Prof. Dr. Mete Çamdereli, akademik dergilerde, medya ve din konusunda yeterli makale bulunmaması hususunda şu değerlendirmede bulundu.gHN49K_2

“Sadece dergilerde değil, akademik camianın geneline yansımış bir boşluk bu. Sempozyumun bu boşluğu dolduracağını söylemek çok iddialı ve bu konuda çalışma yapan ve yapmış olan meslektaşlarımıza haksızlık olur. Konu ile ilgili çalışmaların yavaş yavaş serimlendiğini görüyoruz, çalışmalar artıyor. Konuya dair yapılan tezler, makaleler, düzenlenmesi planlanan sempozyumlar ve kitap hazırlıkları duyumlarımız var.

Ancak eksikliğin şurada olduğunu söylemek mümkün. Yapılan çalışmalar ilahiyat fakültelerinde, sosyoloji bölümlerinde ağırlıklı olarak yapılıyor. Oysa bu çalışmaların yani medya ve din çalışmalarının en büyük ortaklarından birinin iletişim fakülteleri olması gerekiyor. Ne yazık ki iletişim fakültelerinde bu konu ile ilgili çalışan meslektaşımız çok az. İletişim fakültelerinin de bu konularla ilgili olarak çalışmasının medya ve din çalışmaları alanındaki boşluğu doldurabileceğini ve yeni bakış açıları katabileceğini düşünüyorum.”

SEMPOZYUMDA 10 KONU BAŞLIĞI TARTIŞILACAK

Sempozyumda bir ana tema seçilmesi yerine çeşitli konular belirlendi. Bu konular çerçevesinde 10 konu başlığı tartışılacak. Bunlar şöyle:

“Medya, din ve ticaret ilişkisi, medyada dinin temsili ve kamusal alan, medya, din ve toplumsal değişme, medya, din ve iletişim yönetimi, medya, din ve popüler kültür, medya, din ve dini eğitim, medya, din ve görsellik, dinin dijitalleşmesi, medya, din, sanat ve edebiyat, medya, din ve siyaset.”

Bu konular hakkında konuşmalar yapılacak, tebliğler sunulacak ve tartışmalar yapılacak. Sempozyumdan sonra ise bir sonuç bildirisi yayınlanacağı belirtiliyor.

Medya ve Din Sempozyumu 2-3 Nisan 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.