'kara Ocak'ın Ardından 25 Yıl Geçti

Azerbaycanlılar, 1990 yılında meydana gelen ve tarihe "Kara Ocak" olarak geçen 20 Ocak Katliamı'nın kurbanlarını anıyor.

Çok sayıda Azerbaycanlı, 1990'da Sovyetler tarafından yapılan katliamın 25. yılında, olaylarda hayatını kaybedenlerin defnedildiği Şehitler Hiyabanı'nı ziyaret ediyor. Şehitler Hiyabanı'nı ilk önce Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve diğer üst düzey devlet yetkilileri ziyaret etti. Burada düzenlenen törende Azerbaycan Milli Marşı okundu ve Aliyev, Ebedi Ateş Anıtı'na çelenk bıraktı.

298353

ŞEHİTLER İÇİN SAYGI DURUŞU

Resmi törenin ardından binlerce Azerbaycanlı, şehitliğe akın ederek mezarlara kırmızı karanfiller bıraktı. Vatandaşlar, şehitlik önünde uzun kuyruklar oluştururken, saat 12.00'de şehitler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşu boyunca Hazar Denizi kıyısındaki gemiler de sirenlerini çalarak şehitleri andı.

NE OLMUŞTU?

10267

Azerbaycanlılar, 1990 yılının başında Ermenilerin artan toprak taleplerine ve Sovyet yönetimine tepkilerini göstermek için Bakü'nün Azadlık Meydanı'nda uzun süreli mitingler düzenledi. Sovyet ordusu, 20 Ocak'ta Bakü'ye girerek aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 150'ye yakın sivili katletti, yüzlerce kişi yaralandı.

20 Ocak'ın "Milli Matem" günü olarak ilan edildiği ülkede, bu tarihte anma etkinlikleri düzenleniyor ve Şehitler Hiyabanı ziyaret ediliyor.

“ONLAR ÖLÜMLERİYLE BÜYÜK ZAFER KAZANDI”

bakude_20_ocak_katliaminin_24_yili13902141110_h1118590

Vatandaşlarla şehitliği ziyaret eden şehit aileleri ve yakınları, mezar başlarında duygulu anlar yaşadı. Kur'an-ı Kerim okuyarak ve dualar ederek yakınlarını ananlardan bazıları gözyaşlarına hâkim olamadı.

Olaylarda yaşamını yitiren Sehavet Guliyev'in yeğeni Elhan Guliyev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 yıl geçmesine rağmen Kanlı Ocak'taki duyguları her gün tekrar yaşadıklarını söyledi.

Şehitlerin büyük kahramanlık gösterdiklerini ve canlarını tanklara karşı siper ettiklerini hatırlatan Guliyev, "Özgürlüğümüzü 20 Ocak şehitleri sayesinde kazandık. Onlar ölümleriyle büyük bir zafer kazandı" dedi.

7

KARS'TA DA ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ

Azerbaycan'da, 1990'da yaşanan ve tarihe "Kanlı Ocak" olarak geçen 20 Ocak katliamının 25. yıl dönümü dolayısıyla Kars'ta anma töreni düzenlendi.

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen programa, Vali Yardımcısı Akif Pektaş ve Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı ile davetliler katıldı.

Törende konuşan Süleymanlı: "Yoldan geçen insanlara ateş açmışlar. İnsanlar öldürüldü, katledildi. Bu olaylar Türkiye genelinde de protesto edilmiş, Kars'ta da tepkiler gösterilmiş" diye konuştu.

Törende, Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı Kars Temsilcisi ve yazar Murat Şanlı, 20 Ocak şehitleri için yazdığı şiiri okudu.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.