Doğdunuz Aya Göre Hastalık Riskiniz

Girişimsel Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Esen, kalp hastalıkları ile doğum ayı arasında ilişki olduğunu söylüyor. Esen'e göre kalp hastalıkları açısından en masum aylar eylül, ekim, mayıs ve haziran. En riskli olanlar ise mart ve nisan.

Yapılan son istatistiklere göre ölümlerin yüzde 40'ı dolaşım sistemi hastalıkları grubunda olan kalp hastalıklarından kaynaklanıyor. Kalp hastalıklarının bu derece tehlikeli boyutlara gelmesi ise bilim insanlarını hastalığın risk faktörlerinin belirlenmesinde yardımcı olacak yeni araştırmalara yönlendiriyor. Girişimsel Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Esen, yapılan son araştırmalar ve yayınlanan bilimsel çalışmalar ışığında kalp hastalıkları ve kronik hastalıkların önemli bir kısmının doğum ayıyla ilişkisi olduğunu belirtiyor.

Newyork-Presbyterian/Columbia Univercity Medical Center'da kayıtlı 1900-2000 yılları arasında doğan 1.749.400 kişi ile 1688 hastalık kodu arasında doğum ayı yönünden bir ilişkinin olup olmadığının araştırıldığını söyleyen Prof. Dr. Ali Metin Esen, “Çalışmanın sonucunda toplam 55 hastalığın doğum ayı ile çok yakın ilişki içinde olduğu saptandı. Çevresel ve genetik etkenler ile bu ilişkinin seyri değişebilse de risk faktörlerinin farkında olmak, yeni tedavi yöntemlerine ışık tutacaktır" diye konuşuyor.

SAĞLIK HARİTASI DOĞUM AYIYLA ŞEKİLLENİYOR

Prof. Dr. Ali Metin Esen, genel olarak kalp hastalıkları açısından en masum ayların Eylül, Ekim, Mayıs ve Haziran olduğunu belirtirken, en riskli ayların ise mart ve nisan ayları olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Esen, “Bilimsel çalışmalar; Eylül-Aralık ayları arasında doğanların kalp damar hastalıklarının gelişmesine karşı daha dirençli olduğunu, Ocak-Nisan ayları arasında doğanların bu hastalığa daha yatkın olduklarını ortaya koymaktadır.

Annenin Ocak ve Mart ayları arasında geçirdiği enfeksiyonların bunun önemli bir nedeni olabileceğinin vurgulandığı çalışmada örneğin 1918 H1N1 adı verilen grip virüsünün pozitifliği ile doğan bebeklerin \%20 daha fazla kardiyovasküler hastalığa sahip oldukları belirlenmiştir. Mitral yetersizlik en fazla Mart ve Ağustos ayında doğanlarda görülürken, atriyal fibrilasyon mart ve Eylül-Kasım ayları arasında doğanlarda daha fazla gözlenmektedir" diyor.

EN ŞANSLI OLANLAR EYLÜL AYINDA DOĞANLAR

Ülkemizde en sık görülen hastalıklardan biri olan kalp yetersizliğinin en fazla mart ayında doğanlarda, hipertansiyon ise en fazla Haziran ayında doğanlarda görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Esen, “Özellikle son yıllarda ortaya çıkma yaşı oldukça düşen kalp krizi açısından en sorunlu aylar, mart ve nisandır. Kalp krizi açısından en şanslı olanların ise Eylül ayında doğanlar olduğunu söyleyebiliriz" diyor.

SAĞLIKLI YAŞAMAK İÇİN BESLENME VE SPOR

Prof. Dr. Ali Metin Esen, her ne kadar kalp hastalıkları açısından risk aylarını tanımlamanın önemli olduğunu belirtse de hiçbir zaman sağlıklı beslenmenin ve spor alışkanlığının elden bırakılmaması gerektiğini söylüyor. Esen, düzenli bir beslenme ve spor alışkanlığı kadar sigaradan da kesinlikle uzak durulması gerektiğini ifade ediyor.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.