Diş Macunu Zeka Geriliği mi Yapıyor?

Ahmet Maranki, katıldığı bir sağlıklı yaşam etkinliğinde diş macunlarının kanserojen özelliklere sahip olduğunu ve bu kimyasal maddenin çocuklarda zeka geriliğine yol açtığını iddia etti.

Kozmik Bilim ve Stratejik Araştırmalar Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Maranki, beyaz un ya da kepekli ekmek yerine, tam tahıllı ekmekler veya tam buğday ekmeğinin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Maranki, Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Tematik Kış Kampları kapsamında, "AR-GE İnovasyon Kampı Sağlıklı Yaşam" etkinliklerine katıldı.

Kampın açılışında, "Sağlıklı Düşün, Sağlıklı Beslen, Sağlıklı Yaşa" konferansında öğrencilere buluşan Maranki, tuz tüketimiyle ilgili olarak, "Bize 'tuzu tüketmeyin' deniliyor ama 'hangi tuzu tüketmeyin?' Bunu bizlere söylemiyorlar. Rafine tuz ile kristal tuz ayrımını yapmıyorlar. Biz rafine olmuş tuzlardan uzak durmalıyız" diye konuştu

DİŞ MACUNU ZEKA GERİLİĞİNE SEBEP OLUYOR MU? ZARARLARI NELER?

Diş macunlarının kanserojen özelliklere sahip olduğunu ve bu kimyasal maddenin çocuklarda zeka geriliğine yol açtığını iddia eden Maranki, "Ayrıca, bağışıklık sistemini çökertir, enfeksiyonlara karşı direnci düşürür, üreme sistemine zarar verir ve kalıcı dişlerin çıkmasını geciktirir. Bildiğiniz gibi eskiden diş macunu denen bir şey yoktu. Herkes karbonat kullanırdı. Hatta parmağımızın ucunu ıslatıp, bir kase içerisinde bulunan karbonata batırıp, ardından da dişlerimize sürerdik. Ancak son zamanlarda bu unutturuldu. Onlarca marka diş macunu ve içerisinde yüzlerce kimyasal madde bulunmaktadır" dedi.

BUĞDAYIN ÖĞÜTÜLMESİNDE YAPILAN YANLIŞLAR

Buğdayın öğütülmesinde yapılan yanlışlardan bahseden Prof. Dr. Maranki, "Buğdayın öğütülmesi sırasında 3 tabaka vardır. Bunlar, kepek, endosperm ve ruşeymdir. Kepek yüzde 12-15 oranında, endosperm yüzde 80-85 oranında, ruşeym ise yüzde 2-3 oranında bulunur. Unun elde edildiği kısım, endosperm tabakasıdır. Bu tabakada ağırlıklı olarak nişasta ve protein bulunur. Vitamin, mineral ve lifli bileşenler düşük oranlardadır. Kepek tabası, beyaz un üretiminde yan ürün olarak kullanılır ve B grubu vitaminler ile demir, magnezyum ve çinko gibi mineraller, suda çözünen proteinler ve diyet lifi bileşenleri bakımından oldukça zengindir" ifadelerini kullandı.

Ruşeym tabakasında protein, lipitler, enzimler, vitaminler ve mineraller bakımından zengin bir tabaka olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Maranki, şu bilgileri aktardı:

"Ekmekte kepek miktarı arttıkça kül miktarı da artarak rengi koyulaşır. Kül miktarının artması açık bir ifadeyle undaki minerallerin artması yanında, kepek tabakasında bulunan vitaminler ve lifli bileşenler gibi beslenme açısından önemli diğer bileşenlerin de artışı anlamına gelmektedir. Bu sebeple beyaz un ya da kepekli ekmek yerine, tam tahıllı ekmekler veya tam buğday ekmeği tercih edilmelidir."

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.