1 Liraya İyilik Projesi

Farklı üniversitelerden yedi arkadaş bir araya geldi ve bağış kabul etmeyen bir iyilik projesi fikri oluşturdu; 1 Tek Lira Derneği. Aylık 1 TL ile bu iyilik projesine katkı sağlamak mümkün.

Bir Tek Lira Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, kısa ismiyle “1TL Derneği”, “Ayda 1 TL” projesini hayata geçirebilmek amacıyla, 2014 yılında, 7 üniversiteli arkadaş tarafından, Üsküdar'da resmi olarak kuruldu. Derneğin kurucuları daha önce farklı yardım kuruluşlarında gönüllü olarak çalışmış, farklı projelere destek vermişti. Kendilerine ait özgün bir proje geliştirerek birleşip dernek kuran arkadaşlar, benzeri olmayan bir projeye imza attı.

BAĞIŞ KABUL ETMEYEN İYİLİK PROJESİ

Samed Ayrancı, Selin Başcan, Muhammet Nazım Taşçı, Hande Nur Çelebi, Mustafa Pektaş, Muhammed Fatih Günlü, Osman Ayrancı'nın kuruculuğunu üstlendiği Bir Tek Lira Derneği’nin, “Ayda 1 TL” projesi bağış kabul etmeyen bir iyilik projesi olarak dikkat çekiyor. “Bize 2 lira vermek isteyen kişileri geri çeviriyoruz, çünkü biz bağış toplamıyoruz, aidat topluyoruz ve aidatımız 1 liradan ibaret. Daha fazlasını vermek isteyenleri diğer derneklere yönlendiriyoruz" diyen derneğin yönetim kurulu başkanı Samed Ayrancı, çıkış noktalarının 'küçük meblağlarla büyük işler yapılabildiğini göstermek' olduğunu belirtiyor. Burada önemli olan ise küçük miktarların düzenli olarak toplanması. Bunun için mobil aidat sistemini kullanan derneğin işleyişi de benzersiz. Derneğin kasasında toplanan miktarı ve bu miktardan nerelere harcama yapıldığını görebilmek mümkün.

MOBİL AİDAT 1 LİRA

Gönüllü üye olarak ayda 1 liralık mobil aidatı ödemek ve böylece onlarca farklı projeye ortak olmak için derneğin web sitesi üzerinden bir form doldurmak ya da '1TL' yazıp 8071'e SMS göndermek yeterli. Sonrasında derneğin mobil aidat sistemi ile 1 TL her ay cep telefonunuzdan otomatik olarak kesiliyor. Toplanan miktar yardım dernekleri ve vakıflarının eğitim, sağlık ve insani yardım kampanyalarına aktarılıyor.

1 TL ile birden çok yardım çalışmasına dahil olma imkanı sunan derneğin kurucuları, 50 milyonu aşkın GSM abonesi olan ülkemizde gönüllü üyelerin sayısını arttırmayı ve bunu yaygınlaştırmayı umuyor.

TOPLANAN PARALAR YARDIM KURULUŞLARINA AKTARILIYOR

Yardım kuruluşlarının eğitim, sağlık ve insani yardım kampanyalarına destek olmayı amaçlayan dernek bu güne dek; Kızılay, İHH İnsani Yardım Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Yeryüzü Doktorları Derneği, Lösev, Çocuklar Gülsün Diye Derneği, Sadakataşı Derneği, Als Mnh Derneği, Hayrat İnsani Yardım Derneği, İyilikhane Derneği, Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği, Verenel Derneği, Türk Eğitim Vakfı, Beşir Derneği, Darüşşafaka Cemiyeti, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren onlarca derneğin devam etmekte olan projelerine katkı sağladı.

Web adresi: www.1tl.org.tr

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.