Türk Bilim Üssü Açılıyor

İTÜ Rektörü Karaca, Türkiye'nin dünyada söz sahibi olabilmesi, küresel düşünüp küresel hareket edebilmesi için Antarktika'daki bilimsel araştırma üssünü 2-3 yıl içinde açmayı hedeflediklerini söyledi.

stanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Türkiye'nin Antarktika'da kurmayı planladığı bilimsel araştırma üssünü 2-3 yıl içinde açmayı hedeflediklerini söyledi.

Karaca, Türkiye-Şili Kutup Araştırmaları İş Birliği Toplantısı'ndaki konuşmasında, kutuplarda kurulması planlanan bilimsel araştırma üssü için fizibilite çalışmaları yapmak üzere Türkiye'den 9 kişilik heyetin bölgeye gittiğini hatırlattı.

Heyetin 1,5 ay gibi kısa bir sürede Antarktika'da 3-4 bin kilometrelik alanı taradığını kaydeden Karaca, kurulması planlanan üs için hangi bölgenin uygun olabileceğinin araştırıldığını belirtti.

Karaca, Güney Kore'nin 20 yılda geldiği noktaya 1 yıl içinde ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

  • "Antarktika'da yaklaşık 50'ye yakın ülkenin üssü bulunuyor. İngiltere'nin 52 yıldır bölgede üssü var ve 3 bine yakın personelle çalışıyorlar. Antarktika bir bilim ve araştırma üssü. Özellikle iklim değişikleri açısından kutuplar birer buzdolabı işlevi görüyorlar. Yani sistemin çok fazla ısınmasını engelliyorlar. Kutuplar, dünyanın çok fazla ısınmasını ve sıcaklığın artışını dengeleme unsuru. Kutuplardaki buzul erimelerini bile yerinde takip etmek bu açıdan çok önemli."

Bilimde, teknolojide, ekonomide büyük düşünmelisiniz

İTÜ Rektörü Karaca, üs açıldığında başlangıçta 50-100 kadar personel çalışabileceğini, fakat yapılacak çalışmaya bağlı olarak personel sayısının değişebileceğini belirtti.

Karaca, Türkiye'nin önüne koyduğu büyük hedeflere İTÜ olarak bilimsel destek vermeye devam edeceklerini aktararak, "Antarktika'da kurulması planlanan üs de Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında. Dünyada söz sahibi olmak için küresel düşünüp küresel hareket etmek zorundasınız. Hem bilimde hem ekonomide hem teknoloji alanında büyük düşünmelisiniz. Bu üs de bunu tamamlayıcı bir unsur." değerlendirmesinde bulundu.

ANTARKTİKA'YA İKİNCİ ULUSAL SEFERİ YAPMAK İSTİYORUZ

Amaçlarının Türk bilim insanlarının Antarktika'da bilimsel çalışma yapabilmelerini sağlamak olduğunu vurgulayan İTÜ Kutup Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy, meteoroloji, jeoloji, buzul bilimleri gibi alanların da eklenmesiyle çerçeveyi genişletip Antarktika'ya ikinci ulusal seferi yapmak istediklerini belirtti.

"Geçen sene bölgeyi ziyaret eden heyetin dışında insan kaynaklarının gelişmesi için Antarktika'daki bilim üslerine Türk bilim insanlarını gönderdik. Şili'nin 1947'den bu yana yaşadığı olumlu gelişmeleri kısa zamanda kat edeceğiz. Bu yüzden diğer ülkelerden tecrübe paylaşımları alıyoruz. Dünya ülkelerinin tecrübeleri bizlerin daha hızlı yol kat etmemizi sağlayacak."diye konuştu.

Kaynak: yenisafak.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.