Hedef Her Camide Kabartma Kur'an

“Uluslararası 2’nci Kabartma Kur’an Konferansı”nda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, her camide kabartma Kur'an-ı Kerim ve Elifba bulunmasını hedeflediklerini söyledi.

İslam, “Işığı görme konusunda bir engelleri olabilir ama Kur'an’daki ilmin ışığından mahrum olmamaları gerekir" dedi.

Uluslararası Kabartma Kur'an Hizmetleri Birliği (IBQS) tarafından Üsküdar'daki İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) konferans salonunda düzenlenen ve 18 ülkeden katılımcıların yer aldığı “2. Uluslararası Kabartma Kur'an Konferansı”, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın katılımıyla gerçekleşti.

İslam, TÜİK verilerine göre Türkiye'de 216 bin görme engelli bulunduğunu ve tüm engellilerin hayata aktif katılımlarını sağlamak için çok çeşitli çabalar içinde olduklarını söyledi.

Hükümetleri döneminde rehabilitasyon merkezlerinin, “Gören Göz” cihazının Türkiye'ye getirilmesi, kamuda engelli personel sayısının 5 binden 37 bine çıkarılması gibi pek çok hizmeti hayata geçirdiklerini anımsatan İslam, “Tüm engellilerimizin önündeki engellerin kaldırılarak onların hayata aktif katılımını sağlamak için çok çeşitli çabalar içindeyiz” diye konuştu.

İLMİN IŞIĞINDAN MAHRUM OLMAMALARI GEREKİR

İslam, etkinliği düzenleyen Uluslararası Kabartma Kur'an Hizmetleri Birliği'ne teşekkür ederek, “Kabartma Kur'an Konferansı'nı görme engellilerin ilahi ışığa kavuşmaları anlamında çok önemli görüyoruz. Görme engelli arkadaşlarımızın ışığı görme konusunda bir engelleri olabilir ama Kur'an'daki ilmin ışığından mahrum olmamaları gerekir diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

HER CAMİDE BULUNMALI

İslam, camilerin engellilerin erişebileceği hale getirilmesi, her camide kabartma Kur'an-ı Kerim ve elifba bulunması gibi çalışmaların yapılacağını ve IBQS'un çalışmalarına her zaman destek vermeye hazır olduklarını bildirdi.

ORTAK KABARTMA KURAN-I KERİM İMLASI

IBQS Başkanı Selahattin Aydın ise ortak kabartma Kur'an-ı Kerim imlası oluşturma çabasının, görme engelli Müslümanlar açısından büyük bir sorun olduğunu söyledi.

Kuran-ı Kerim'i, bugünkü teknolojik imkanlarla oluşturulan alternatif yöntemlerle görme engelli Müslümanların erişimine açmayı hedeflediklerini vurgulayan Aydın, şöyle konuştu: "Üç gün sürecek konferans süresince, birliğin hizmet kapasitesinin geliştirilmesi, Afrika ve Orta Asya'da yaşayan görme engelli Müslümanların mushaf ve dini hizmet ihtiyaçlarının karşılanması, batı ülkelerinde görme engelli Müslümanların yazılı dini kaynaklara erişim sorunu gibi konular ele alınacak ve yönetim kurulu toplantısı gerçekleştirilecek."

Kaynak: Yeni şafak

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.