Avrupa'ya Örnek Hafızlık Kursu Projesi

Hollanda'daki Selimiye Cami bünyesindeki hafızlık kursunda yetişen 14 yaşındaki hafız Emir Kurban, "Herkese tavsiye ederim. Hafızlığa başladıktan sonra okul derslerimde daha da başarılı olmaya başladım." dedi.

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'daki Selimiye Camisi'nde 2010 yılında başlayan hafızlık kursunda, bugüne kadar 20'nin üzerinde hafız yetişti.

Amsterdam Selimiye Camisi imamı hafız Ahmet Kaya tarafından başlatılan ve büyük ilgi gören hafızlık kursu modeli, kısa sürede ülkedeki farklı camilerde de uygulanmaya başlandı.

İslam Toplumu Milli Görüş'e (IGMG) bağlı faaliyet gösteren Amsterdam Selimiye Camisi'ndeki kursta geçen yıl hafız olan 14 yaşındaki Emir Kurban, hafızlık kursuna ilk başladığında zorlandığını ancak daha sonra kolay gelmeye başladığını söyledi.

Kurban, "Hafızlığın ne olduğunu bilmediğim için beni neyin beklediğini bilmiyordum. Hafızlık kursuna ilk önce gitmek istemedim ama babamın desteğiyle motive oldum ve devam ettim. İyi ki devam etmişim çünkü hafız oldum. Hafız olmak çok güzel bir duygu ve bana çok güzel şeyler kazandırdı. Herkese tavsiye ederim." dedi.

Eğitimin ağır olmasına rağmen hafızlık eğitiminde zorlanmadığını vurgulayan Kurban, "Sabah çok erken kalkıyorum ve okula gidiyorum. Okuldan sonra akşam saat sekize kadar hafızlık kursuna gidiyorum. Orada ezberlerimizi veriyoruz ve kalan süre içerisinde de bir sonraki günün ezberine çalışıyoruz. Hafızlığa başladıktan sonra okul derslerimde de daha başarılı olmaya başladım." ifadesini kullandı.

Amsterdam Mevlana Camisi imamı, hafızlık eğitimi veren Hafız Abdullah Kayın da "Avrupa’da böyle bir kursun açılması gerçekten çok memnuniyet verici bir durum. Hedefimiz, hafızlık kurslarının yanı sıra gençlere dini bilgileri sağlam bir şekilde öğretmek, cami ve cemaatle iç içe olmalarını sağlamak." diye konuştu.

Kursa katılan Yaren Nisa Türkcan, camide hafızlık kursunun başladığını duyunca çok heyecanlandığını ve ön sınavı kazanarak kursa başladığını belirterek hiç zorlanmadan hafız olduğunu kaydetti.

Kızının hafız olmasından dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Yaren'in annesi Gülcan Türkcan, "Üç evladımın da hafız olmasını istiyordum. Fakat hafız olmak, çok isteyen ve çok çalışan kızım Yaren'e nasip oldu." dedi.

Avrupa'da, Hollanda'daki Amsterdam Selimiye Camisi'ndeki Kur'an kursu modelinden esinlenerek başlatılan IGMG'ye bağlı 28 hafızlık kursunda, 560'ı kız toplam 814 öğrenci eğitim görüyor.

Avrupa genelindeki kurslara yönelik, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ve IGMG tarafından her yıl Almanya'da düzenlenen hafızlık tespit sınavlarında, başarılı olanlara diploma veriliyor.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.