Bilgisayar Korsanlarının Yeni Taktiği: Sanal Fidye

Bilgisayar korsanlarının son dönemde zararsız içerik olarak algılanan virüs yazılımlarıyla sızdıkları bilgisayardaki tüm dosyaları şifrelediği ve yeniden erişim için kullanıcılardan para istediği belirtildi.

Bilgisayar korsanlarının son dönemde zararsız içerik olarak algılanan virüs yazılımlarıyla sızdıkları bilgisayardaki tüm dosyaları şifrelediği ve yeniden erişim için kullanıcılardan para istediği belirtildi.

Konya Bilişim Derneği (KOBİD) Başkanı Ahmet Öztürk, bilgisayar korsanlarının kullanıcılara GSM operatörlerinden gönderilmiş gibi e- postalar attığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"İnternet ortamında hızla yayılmaya başlayan bir yöntemle çok sayıda kişi mağdur ediliyor. Eskiden çocuk veya insan kaçırılır, fidye istenirdi. Şimdi de bilgiler kaçırılıyor ve karşılığında fidye isteniyor. e-posta yoluyla size 'fishing' denilen 'olta' atıyor. Oltaya geldiğinizde bilgisayarınızdaki bütün bilgilerinizi şifreliyor. Bu da sadece onu üreten tarafından bilindiği için çaresiz kalıyorsunuz. Bilgileri kurtarabilmek için hackerlara istediği paraya vermek zorundasınız. Parayı verdiğinizde şifreyi gönderiyor. İşletmenin büyüklüğüne göre para isteniyor. İşletmenin veya kurumun mali yapısını biliyor, ona göre ücretlendirme yapıyorlar. İnsan kaçırmaktan daha kolay ve daha az riski olan bir şey. Derneğimize çok sayıda şikayet geliyor. Şirket ve kişisel bilgisayarı şifreleyen hackerlerin çok sayıda mağduru var. Bu sayı günden güne artıyor."

GÜVENLİK TEDBİRLERİ

 Öztürk, şöyle devam etti:

"Güncel anti virüs programı kullanılması ve bunun sürekli güncellenmesi gerekiyor çünkü kötü niyetli yazılımları üretenler boş durmuyor. Yeni kodlar ve yazılımlar geliştiriyor. Antivirüs programları da buna karşı yeni güncellemeler yayınlıyor. Şifreleme de bu anlamda çok önemli. Şifrelerimizi de sürekli güncellememiz gerekiyor. Tahmini kolay şifrelerden kaçınılması lazım. Fidyecinin sizden bir boşluk veya açık yakalamadığı sürece yapabileceği çok bir şey yok. Crackli program ve yazılımları kullanmayın. Bu ortamlar virüse fırsat tanıyor. Kaynağını bilmediğiniz dosyaları açmayın. Web arayüzünde 'şu linki tıklayın' gibi yönergeleri tıklamayın. Arka planda hangi kodun çalıştığını bilmiyorsunuz. Çok merak ediyorsanız bu yönlendirmeyi, linki tıklamadan kopyalayarak adres çubuğuna yapıştırıp bağlantıyı görebilirisiniz. Bu noktaya gelmeden her şey yolundayken tedbir almak gerekir."

E-POSTAYA TIKLADI BÜTÜN BİLGİLERİ GİTTİ

Konya'da 44 yaşındaki iş adamı Fatih Yaşın ise internet korsanlarının mağdurlarından biri olduğunu söyledi.

Kendisine, abonesi olmadığı GSM operatöründen e-posta geldiğini anlatan Yaşın, bunu açmasıyla bilgisayardaki tüm dosyaların şifrelendiğini aktardı.

Yaşın, şifre için korsanların kendisinden para talep ettiğini belirterek, "Kaynağı belli olmayan alıcıya göndermek durumunda olduğumuz için parayı vermedim. Bütün bilgileri feda etmek zorunda kaldım. Sıfırdan kaybettiklerimizi toparlamaya başladık. Çevremizde buna maruz kalan birçok kişi olduğunu duydum" dedi.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.