Peygamberimizin Annesi Hz. Âmine’nin Kabri Nerededir?

Hac ve Umre Terimleri

Hz. Âmine nerede vefat etti ve kabri nerededir? Peygamber Efendimizin (s.a.v) annesi Hz. Âmine hakkında kısaca bilgiler...

Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in annesi Âmine Kureyş kabilesinin Benî Zühre koluna mensup Vehb b. Abdümenâf'ın kızıdır. Asaleti ve yakışıklılığı sebebiyle birçok hanımdan evlenme teklifi alan Abdullah, bunlara iltifat etmeyerek Âmine ile evlenmiştir. Hz. Peygamberin ana rahmine intikal etmesiyle Abdullah’ın alnındaki "nûr-i Muhammedî" veya "nûr-i nübüvvet" adı verilen nur da ona intikal etmiştir.

  • Hz. Âmine'nin Vefatı

Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- doğduktan sonra annesi onu diğer Mekkeli aileler gibi, çölün sağlıklı havasında yetişerek fasih Arapça öğrenmesi için sütanneye verdi. Hz. Muhammed -sallâllâhu aleyhi ve sellem- sütannesi Halîme’nin yanında dört veya beş yaşına kadar kaldı. Altı yaşma gelen oğlu-nu câriyesi Ümmü Eymen’le birlikte yanına alan Âmine, akrabalarını ve kocası Abdullah'ın kabrini ziyaret etmek amacıyla Yesrib'e (Medine) gitti. Burada bir ay kadar kaldıktan sonra dönüşte Medine'ye yaklaşık 190 km. mesafede bulunan Ebvâ'da hastalanıp vefat etti ve buraya defnedildi. Ümmü Eymen, Hz. Muhammed -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’i Mekke'ye götürüp dedesi Abdülmuttalib'e teslim etti.

Bedir'den sonra Sukyâ ile Cuhfe arasında, bugün Râbiğ kasabasına bağlı bir köy olan Ebvâ'ya birkaç kilometre mesafede Ümmünnebî denilen mevkide bölge halkı tarafından Hz. Âmine’ye nisbet edilen bir kabir mevcut olup etrafı basit şekilde taş yığınıyla çevrilmiştir. Kabrin üzerinde daha önce varlığı bilinen yapı ise yakın bir dönemde yıktırılmıştır.

Hicretin 6. yılında (628) Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Hudeybiye'ye giderken Ebvâ'ya uğradı ve ziyaret etmek için annesinin kabrine gitti; kabri düzeltti ve ağladı; onun ağladığını gören sahâbîler de ağladılar. Kendisine niçin ağladığı sorulunca, "Annemin şefkat ve merhameti gözümün önüne geldi de onun için ağladım” cevabını verdi (Müslim, "Cenâ'iz”, 105-106; İbn Sa’d, I, 94).

Kaynak: Diyanet Kutsal Topraklar Rehberi

BENZER YAZILAR