Müzdelife Neresidir? Müzdelife'de Ne Yapılır?

Hac ve Umre

Müzdelife nerededir? Müzdelife'de ne yapılır? Müzdelife ne demek? Hac vazifesinde Müzdelife'nin önemi nedir? Müzdelife vakfesi nedir?

Hacda Arafat vakfesinden sonra ikinci vakfenin yapıldığı bu yere "yaklaşmak, yaklaştırmak" anlamındaki bir kökten türeyen Müzdelife adının verilmesi, hac mevsiminde Arafat'tan inen insanların toplanarak zikir, dua ve vakfe ile Allah'a yaklaşmaları yahut bu yerin Allah’a yaklaştırmasından dolayıdır. Müzdelife Hz. Âdem -aleyhisselâm- ile Hz. Havvâ validemizin burada buluştuğu, insanlar toplanıp bir araya geldikleri, akşam ve yatsı namazları yatsı vakti girdikten sonra birlikte kılındığı için "toplanma, bir araya gelme" anlamında Cem' diye de adlandırılmıştır. Ayrıca bazı âlimler Kur’ânı Kerim'de geçen Meş'ar-i Harâm ile (el-Bakara 2/198) Müzdelife'nin kastedildiğini söylerken diğerleri bunun Müzdelife'de Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in vakfe yaptığı Kuzah tepesi olduğunu ileri sürer.

  • Müzdelife'nin Önemi Nedir?

Toplam alanı 963 hektar olan ve günümüzde sınırları işaret levhalarıyla belirlenen Müzdelife Mekke'ye 13 km. mesafededir. Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, Vedâ haccında Arafat vakfesinin ardından Müzdelife'ye gelip Kuzah tepesine yakın bir yere inerek yatsı vaktinde akşamla yatsı namazını birleştirerek kıldırdı (Müslim, "Hac", 289-291). Bu arada eşi Şevde ile henüz çocuk yaşta olan Abdullah b. Abbas gibi hasta, güçsüz ve kalabalığın sıkıntısına dayanamayacak olanların Mina'ya gitmesine izin verdi ve güneş doğmadan şeytan taşlamamaları konusunda onları uyardı. Fecre kadar dinlendikten sonra erkence kalkıp sabah namazını kıldırdı. Daha sonra devesine binerek Kuzah tepesine geldi ve Cenâb-ı Hakk'ın emri doğrultusunda (el-Bakara 2/198) kıbleye dönüp tekbir ve tehlîl getirdi, dua etti; ortalık ağarıncaya kadar vakfesini sürdürdü, güneş doğmadan Mina'ya hareket etti. Resûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, Arafat’ta ümmetinin affı için yaptığı duayı burada da tekrarlamış ve bunun ardından gülümsemişti. Bunun sebebi sorulunca duasının Allah tarafından kabul edildiğini ve bunu öğrenen şeytanın nasıl perişan olduğunu gördüğü için gülümsediğini ifade etmiştir (Müsned, IV, 14-15; Beyhakî, V, 118).

  • Hac Vazifesinde Müzdelife

Hacıların güneş battıktan sonra Arafat’tan ayrılıp arefe gününü bayram gününe bağlayan geceyi sabah namazı vaktine kadar Müzdelife’de geçirmeleri Hanefî ve Şâfiî mezheplerine göre sünnet, Mâlikîler’e göre mendup, Hanbelîler’e göre müstehaptır; belirli bir süre kalarak vakfe yapmak ise bu mezheplere göre vâciptir. Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in güneş doğmadan Müzdelife’den ayrılmasını esas alan Hanefîler'e göre vakfenin zamanı, kurban bayramı günü fecrin doğuşu ile güneşin doğuşu arasındaki zaman dilimidir; Fecirden önce veya güneş doğduktan sonra yapılan vakfe geçerli değildir. Şâfiîler ve Hanbelîler bir an bile olsa Müzdelife’de vakfe yapmakla vâcibin yerine geleceğini, hiç durmadan oradan geçip gitmenin bile yeterli olduğunu belirtmişlerdir. Bu mezheplere göre vakfenin vakti gece yarısından sonraki zaman dilimidir; bundan önce Müzdelife’ye gelenlerin bu vakte kadar beklemesi vâciptir. Kişi, gece yarısından sonra ister bir özür sebebiyle ister özürsüz olarak Müzdelife'den ayrılırsa bir şey gerekmez. Mâlikîler’e göre gecenin herhangi bir anında kısa bir süre konaklamak, akşam ve yatsı namazlarını kılıp bir şeyler yiyip içecek kadar bir süre vakfe yapmak yeterlidir.

Kaynak: Diyanet, Kutsal Toprak Rehberi

BENZER YAZILAR