Ebu Talip Mahallesi

Hac ve Umre Terimleri

Ebu Talip Mahallesi nerede bulunmaktadır? Ebu Talip Mahallesi'nin önemi nedir? Ebu Talip Mahallesi'nden Peygamberimiz (s.a.v) döneminde neler yaşanmıştır? Ebu Talip Mahallesi hakkında kısaca bilgiler...

Resûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in dedesi Abdülmuttalib, ölümünden önce sekiz yaşında olan torunu Hz. Muhammed -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in bakımı ve himâyesini oğlu Ebû Tâlib’e vasiyet etmişti. Ebû Talib Mekke’de önde gelen, sözü dinlenen ve saygı duyulan bir kimse olup himayesini üstlendiği yeğeninin üzerinde titrer, onu çocuklarından ayırmaz, uğurlu olduğuna inanır ve iyi yetişmesi için elinden geleni yapardı. Ölünceye kadar Hâşimoğulları'nın reisliğini yapan Ebû Tâlib'in oturduğu mahalleye Ebû Tâlib Mahallesi (Şi'bü Ebî Talib) denirdi. Hz. Ali -radıyallâhu anh-’ın doğduğu ev burada olduğu için bugün Şi'bü Ali adıyla da bilinir. Hz. Muhammed -sallâllâhu aleyhi ve sellem- dedesinin vefatından sonra Hz. Hâtice -radıyallâhu anhâ- ile evleninceye kadar burada oturmuştur. Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in doğduğu eve yakın olan bu mekân daha sonra altı kubbeli bir mescid haline getirilmiş ve bunun sol tarafında da Hz. Ali -radıyallâhu anh-’ın doğduğu yer olarak kabul edilen kısım kulübe içerisinde bir üçgen taş ile sembolize edilmiştir.

Hz. Hamza ile Ömer -radıyallâhu anhumâ-'nın İslâmiyet'i benimsemesiyle güç kazanan Resûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’i etkisiz hale getirmeye karar veren Mekke müşrikleri, Hâşimoğulları ve Muttaliboğulları ile mevcut akrabalığa ve hukuka riayet etmeyeceklerini söyleyip bu iki zümreyi düşman ilan ettiler; kendileriyle konuşmamaya ve alışveriş yapmamaya başladılar ve bu boykotun şartlarını bir kâğıda yazarak Kabe'nin iç duvarına astılar. Bunun üzerine Ebû Tâlib yeğenini ve mensuplarını kendi mahallesinde topladı. Müşriklerin safında yer alan Ebû Leheb ve oğulları hariç müslüman olsun olmasın bütün Hâşimoğulları ve Muttaliboğulları bu mahalleye taşındılar. Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ve akrabaları 616-619 yılları arasında üç yıl kadar Ebû Tâlib mahallesinde bu sosyal ve İktisadî boykot altında yaşamak zorunda kaldılar. Hz. Hatice -radıyallâhu anhâ- ile Ebû Tâlib’in servetleri bu sıkıntılı günlerde tükendi; ticaretleri engellendiği gibi, hac mevsimi ve haram aylar hariç dışarı çıkıp alışveriş de yapamıyorlardı. Sonunda aralarında Mut'im b. Adî, Zem’a b. Esved gibi Kureyş’in ileri gelenlerinin de bulunduğu bir grup aralarında konuştuktan sonra boykota son verdiler. Onların bu kararı almalarında, Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in Kâbe’de asılı olan boykot metninin bir ağaç kurdu tarafından başındaki besmele hariç yiyip yok edildiğini haber vermesi ve bunun doğru çıkmasının etkisi olmuştu.

  • Ebu Talip Mahallesi Nerede?

Bu mahalle günümüzde Harem-i Şerif’in kuzeyinde, Handeme dağı ile Ebûkubeys arasında kalan, Mescid-i Harâm’a 300 m. mesafedeki Allah Resûlü'nün doğduğu evin bulunduğu yerden Handeme dağına ve oradan da Şi‘b-i Amir Tünelinden geçen taşıtların CennetüT-Muallâ veya Mescid-i Cin tarafına döndükleri yola kadar olan alanı kapsamaktaydı.

Kaynak: Diyanet İşleri

BENZER YAZILAR