Cennetül Mualla Neresidir?

Hac ve Umre Terimleri

Cennetül Mualla neresidir? Cennetül Mualla'nın İslam tarihindeki önemi nedir? Osmanlı devrinde Cennetül Mualla'da nasıl yapılar inşa edilmiştir? Cennetül Mualla hakkında kısaca bilgiler...

Câhiliye döneminden bugüne kadar Mekke mezarlığı olan ve Harem-i Şerifin yaklaşık 2 km. kuzeyinde Mescid-i Cin yakınında bulunan bu yer, İslâm öncesinde ve ilk devir İslâm tarihlerinde Hacûn diye geçmektedir. Mekke'nin yukarı kesiminde bulunan bu yer zamanla Ma’lât adıyla anılmaya başlanmış; mezarlık da Makberetü’l-ma'lât adıyla meşhur olmuştur. Muhtemelen Ma'lât kelimesinin bazan sonundaki "tâ" harfinin düşülerek yazılması sebebiyle Türkçe kaynaklarda Muallâ imlasıyla kaydedilmiş ve Resûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in Mekke kabristanını göstererek, "Bu kabristan ne güzeldir!" demesi (Müsned, I, 367; Fâkihî, IV, 50), Hz. Hatice -radıyallâhu anhâ-’nın burada medfun bulunması, ayrıca Medine'deki Bakı' Mezarlığı'nın Türkler arasında "CennetüT-Baki”’ olarak anılmasından dolayı Mekke’deki bu mezarlığa da "Cennetü’l-Muallâ” denilmiş olmalıdır.

Kânûnî Sultan Süleyman 950 (1543-1544) yılında Hz. Hatice -radıyallâhu anhâ-'nın kabrinin üstüne yüksek kubbeli bir türbe yaptırmış ve bir de türbedar görevlendirmiştir. Evliya Çelebi, Cennetü'l-Muallâ'da yetmiş beş adet kubbeli mezar, Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in dedesi Abdülmuttalib ile amcası Ebû Tâlib’in kabirlerinde kubbeli türbeler bulunduğunu, ancak bunların türbedarlarının olmadığını, İran hacılarının Ebû Tâlib’in kabrini mutlaka ziyaret ettiklerini kaydeder. Hz. Hatice -radıyallâhu anhâ-'nın dışında Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in oğulları Kasım ile Abdullah ve Abdullah b. Zübeyr’in mezarları da buradadır. 1926’da Cennetü’l-Muallâ'daki bütün türbeler yıktırılarak mezar taşları kaldırılmıştır. Bugün Mekke’nin mezarlığı olan Cennetü'l-Muallâ'da hiçbir türbe ve mezar taşı bulunmamaktadır.

Buradan alınan mezar taşları Riyad’a götürülerek müzeye konulmuş ve 2004 yılında Talim ve Terbiye Bakanlığı'nın çıkarmış olduğu bir kitapta 591 mezar taşı metin ve resimleriyle beraber neşredilmiştir.

Kaynak: Diyanet İşleri

BENZER YAZILAR