İsârın Fazileti

İbadet Hayatımız

İsarın fazileti nedir? Efendimizin (s.a.v) isarın önemi ve örnekleri...

Peygamberimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, Rahmet Peygamberi’ydi. Ümmetinin dünyada da âhirette de felâh ve saâdetini büyük bir merhametle arzu ediyordu. Ümmetini doyurmak iştiyâkı, O’na kendi açlığını unutturuyordu. Bir başka ifadeyle O -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, muhtacı doyurmakla doyuyordu. İrşad bekleyenleri irşâd etmekle huzur buluyordu.

Hazret-i Âişe Vâlidemiz şöyle anlatır:

“Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hiçbir zaman sabahtan kalan yiyecekleri akşam için, akşamdan kalanları da sabah için saklamadı. Bir elbiseden iki adet edinmedi. Ne iki gömleği, ne iki ridâsı, ne iki izârı, ne de iki çift ayakkabısı oldu. Evdeyken boş durduğu da hiç görülmemiştir. Ya bir yoksulun ayakkabısını tamir ederdi veya bir kimsesizin elbisesini dikerdi.” (İbnü’l-Cevzî, Sıfatü’s-Safve, Beyrut 1979, I, 200)

Tâbiînin fakîhlerinden Mesrûk -rahmetullâhi aleyh- şöyle anlatır:

“Hazret-i Âişe Vâlidemiz’i ziyaret ettim, bana yemek ikrâm ettirdi ve;

«−Bir yemekten doyduğum zaman içimden ağlamak gelir ve kendimi tutamam.» dedi.

Ben de;

«−Neden?» diye sordum.

Şöyle cevap verdi:

«−Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in dünyadan ayrılıp gittiği ânı hatırlarım, vallâhi O, et ve ekmekten günde iki defa karnını doyurmamıştı.»” (Tirmizî, Zühd, 38/2356)

Bunun sebebi yokluk değildi. Bilhassa Hayber’in fethinden sonra Medine’ye bolluk geldi. Hâne-i saâdete hediyeler ve ganîmetler gelirdi. Lâkin Peygamberimiz ve ailesi derhâl infâk ediyorlardı. Başkalarını kendilerine tercih etme fazîletini, yani îsârı yaşıyorlardı.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yüzakı Dergisi, Yıl: 2023 Ay: Kasım, Sayı: 225