Hacamat Nedir, Nasıl Yapılır ve Faydaları Nelerdir?

SIHHAT

Peygamberimizin (s.a.v) sağlık için tavsiye ettiği hacamat nedir? Hacamat nasıl yapılır? Hacamat hangi hastalıklara yapılır, hacamatın faydaları nelerdir? Kısaca hacamat nedir ve  hacamat ile ilgili hadisler...

Günümüzde 'Alternatif Tıp' kategorisinde yer alan ve Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in sünneti olan hacamat, yüzyıllardır tatbik edilen ve sağlıklı neticeler doğuran bir tedavi yöntemidir.

HACAMAT NEDİR?

Hacamat, cilt altında birikmiş, kılcal damarda dolaşmakta zorlanan, vücuda zararlı maddeleri ve hastalık yapan toksinleri içeren kanın, vakum yoluyla vücuttan atılması işlemidir.

HACAMATLA İLGİLİ HADİS VE RİVAYETLER

Hz. Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) hacamatın, hem hastalıklardan korunma hem de tedavi amaçlı uygulandığını, bizzat kendisinin de hacamat yaptırdığını buyuruyor ve hacamatı tavsiye ediyor.

  • Hz. Peygamber (sallallahü aleyhi ve sellem) bizzat Ebû Taybe adında bir Haccâm’a başından kan aldırmak suretiyle hacamat yaptırmış, haccâmat ücretini ödemiş ve şöyle buyurmuştur: “Hacamat (kan aldırma) sizin için en iyi tedavi yollarından biridir.” (Buhâri, Tıb 13; Müslim, Musakât 62, 63)
  • İbn Abbas, Resulullah’ın Miraç gecesinde, meleklerden oluşan bir cemaate her uğrayışında,  meleklerin kendisine, “Hacamat olmaya devam et! Ümmetine de hacamat olmalarını emret!” dediklerini nakleder. (Tirmizi, Tıb, 12; İbn Mâce, Tıb, 20; Ahmed b. Hanbel, I, 354)
  • Hz. Enes (r.a.), Resulullah’ın (sallallahu aleyhi ve sellem), boynunun iki tarafı ile iki omuzun arasından hacamat yaptırdığını bizlere bildirmektedir. (Ebû Dâvûd, Tıb 4; Tirmizi, Tıb 12; İbn Mâce, Tıb 21)
  • Ebu Kesbe el-Enmari (r.a.) de Resulullah’ın başından ve iki omuzu arasından hacamat yaptırdığını ve “Kim bu kandan akıtırsa, herhangi bir hastalık için, bir başka ilâçla tedavi olmasa da zarar görmez.” (Ebû Dâvûd, Tıb 4; İbn Mâce, Tıb 21) buyurduğunu haber vermektedir. Kütüb-i Sitte‘de geçen bu ve benzeri rivayetlerde Peygamberimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) hacamat yaptırdığını ve bunun hastalıklardan korunma ve tedavi hususunda önemli bir uygulama olduğunu görmekteyiz.

Hacamatı o dönemde uygulanan en iyi tedavi metotları arasında sayan Resûl-i Ekrem ve ashabının genel olarak ağrıya ve baş ağrısına karşı, baş , iki omuz, boyunun sağ ve solunda bulunan damarlardan, kalça ve ayağın üstünden hacamat yaptırdıkları rivayet edilmektedir.

İBN-İ SİNA HACAMATI ANLATIYOR

Hacamat Yeri ve Hacamatın Faydaları:

  • Boynun arkası:  Bu bölgeden hacamat yapmanın faydası, 'medyan cubital venden' kan almayla aynıdır. O , göz ve alnın ağrılarıyla göz iltihaplarında çeşitli boğaz hastalıklarında ve ağızda kötü koku olduğunda yararlıdır.
  •  Alın:  Birçoklarına göre , bu yer idrak ve hafızanın bozulma tehlikesinden uzak olmalıdır.
  • Omuz başları arasında:  Bu alanda hacamat yapmanın yararı, basilik venden kan alma gibidir. O, boyun ve omuzdaki ağrıları giderir.
  • Boyun tarafı:Boyun tarafından hacamat yapmanın yararı sefalık venden kan alma gibidir. O, baş titremelerini, yüz, dişler, kulak, burun ve boğazın çeşitli hastalıklarında yararlıdır.
  • Ense üzerinde hacamat: Bu yerden hacamat yapmak hafızanın bozulmasına sebep olur.
  • Omuz başlarından hacamat yapmak: Kan tükürmenin ve kanamalı bronşitin tedavisinde faydalıdır.
  • Baldırlar Üzerinden hacamat: O, kanı temizler ve menstrasyonu artırır. Soğuk ve şişman, kanları yoğun kadınlarda, bacaklar üzerinden hacamat yapmak, safen venden kan almaktan daha yararlıdır. Başın tepesinin veya occipital kemik üzerinden yapılan hacamatın,  zihinsel rahatsızlıklar ve baş dönmesine iyi geldiği tahmin edilir. Bazılarına göre bu hacamat bunamayı geciktirir.
  • Çene altından hacamat: Yüz, dişler ve gırtlak hastalıklarında yararlıdır. O, başı ve alt ve üst çeneleri temizler.
  • Kalçalardan hacamat: Kalça apselerinde, gutta, basur memelerinde, fil hastalığında ve uterus ve mesane gazlarında ve sırt kaşıntısında faydalıdır. Kalçalara uygulanan hacamat, testis iltihaplarında ve kalça ve bacaklardaki çıbanlarda faydalı olur.
  • Dizlerde hacamat:  Dizlerin arka tarafından kan alma kalçaların iltihablı durumlarında yararlı olur. Dizlerin arkasından kan alma, sıcak hıtlar bu ekleme zarar verdiklerinde yararlı olur. Birlikte hacamat yapma, amenorrehoea , siyatik ve gutta yararlı olur. (Kaynak: El-Kanun Fi't-Tıb)

HACAMAT İLE BAŞ AĞRISI VE MİGREN TEDAVİSİ

Migren ve baş ağrılarının tedavisinde, nedene yönelik tedavi önceliklidir. Bunun dışındaki sebebi belirlenemeyen baş ağrılarında, insanlar sürekli çeşitli isimler altında ağrı kesiciyi kullanmakta. Bu yöntemlerde radikal olmadığı için sürekli kullanılmak zorunda olan ağrı kesici ilaçlar mide, karaciğer, böbrek ve birçok organ ve sisteme zarar veriyor. Migrenin temelinde, damarlardaki kasılma ve tıkanma ile kılcal damarlardaki dolaşım bozukluğu vardır.

Stres,açlık gibi tetikleyici faktörlerle artan şiddetli ağrıları hacamatın gevşetici, tıkanıkları açıcı, genişletici, ödem çözücü etkileriyle tedavi etmek mümkün. Hekim tarafından yapılan muayeneyle Migren ağrısını tetikleyen, kaynak noktaları, alarm noktaları, uzak noktalar tespit edilerek bu noktalara hacamat yapmakla Migren tedavisi mümkün olur. Rastgele noktalara hacamat yapılmaz. Özellikle kafa hacamatı tıp hekimi tarafından yapılırsa daha tedavi edici olur.

SAĞLIKLI BİR UYKU İÇİN MUTLAKA HACAMAT YAPTIRIN

Hacamatla toksinler ve pıhtılaşmayı tetikleyen faktörler, hazır gıda katkı maddeleri, alınan ilaçların metobolize olmayan, atılamayan kısımları, hormonlu gıdaların sindirilip atılamayan metebolitleri, kanın sıkışıp daraldığı yer olan kılcal damarlarda birikir. Hacamatla dolaşımı yavaşlatan bu saydığımız maddeler dışarı alınır. Tıkanıklar açılır, bütün organlar rahat kanlanır ve fonksiyonlarını rahatça yerine getirir. Böylece tüm vücut rahatlayacağı için uyku problemi de düzene girer.

HİPERTANSİYON (YÜKSEK TANSİYON) VE HACAMAT TEDAVİSİ

Yüksek Tansiyon kan basıncının sürekli yüksek seyretmesi olarak tanımlanır. Hipertansiyon kalp damar hastalıkları için ciddi risk faktörüdür. Başka bir ifade ile vücuttaki hücre ve dokular da kanda yıllar içinde biriken toksin, tortu, pıhtılaşma eğilimini artıran, atılamayan kanı yoğunlaştıran maddeler vardır. İnsanların kanı sulandırmak için aspirin alma ihtiyacı duydukları noktada, vücut beyine çeşitli yollarla az oksijen geldiği mesajını gönderir. Beyin de buna cevaben kalbe dokulara daha çok kan pompalaması talimatını verir.

Kalp daha çok kan pompalayabilmek için kapasitesinin üzerinde çalışma eğilimine girer. Bütün bu olanlar yüksek tansiyona sebep olur. Kan dolaşımının tıkanıklıklar sebebiyle yavaşladığı bu dokulara kan pompalamak kalp büyümesi, damar sertliği, damar tıkanıklığı hastalıklarına sebep olur.

Hekimin tavsiye edeceği aralıklarla yapılacak hacamat tedavisi ile dolaşımdaki tıkanıklıklar açılacağı için beynin kalbi daha çok çalıştırma talimatına gerek kalmaz ve böylelikle Hipertansiyon Allah’ın izni ile sürekli normale düşer. Bu durumda yapılacak kafa hacamatı hastaları oldukça rahatlatmaktadır.

 ŞEKER HASTALIĞI VE HACAMATLA TEDAVİSİ

Tip 1 diyabetin (insülin eksikliğine bağlı diyabet) sebebinin pankreas langerhans adacık hücrelerinin yeterli insülin salgılamaması olduğu biliniyor. Sonuç itibariyle pankreas organı kendisinden beklenen görevi yerine getiremediği için kanda insülin hormonu azalmış olur. Vücudun şekeri kullanması, insülin hormonunun yeterli olmasına bağlıdır. Kanda insülin yetersiz olursa kan şekeri yükselir. Pankreas organının incelmiş, pıhtılardan arındırılmış, bol kanla kanlanması tekrar düzenli çalışmasına ve görevi olan insülini yeterli salgılamasına sebep olur. Bu kural her organ için geçerli. Hacamat her organın düzenli çalışmasına sebep olduğu gibi pankreasın da düzgün çalışmasına sebep olur. (Dr. Turanşah Tümer/ tibbihacamat.com)

HACAMAT TEDAVİSİ GÜNÜMÜZDE DE UYGULANIYOR

Hacamat tedavisi günümüzde tıbbi hacamat merkezlerinde alanında uzman doktorlar tarafından uygulanıyor. İnternet üzerinden yapacağınız küçük bir araştırma ile hacamat tedavisi yapılan tıbbi merkezlere kolayca ulaşabilirsiniz.