Günahların İnsan Üzerindeki Etkisi

Sorularla İslam

Günahların insan üzerindeki etkileri nelerdir? Günah işlemek ve günah işlemenin kişi üzerindeki etkisi...

Günah, sonsuz kudret ve azamet sahibi Yüce Allah’a bir isyandır. Onun engin rahmetine ve rızasına karşı bir perdedir. Günah insanın duygu ve düşünceleri üzerinde olumsuz etki yapar. Kalbinin kararmasına sebep olur.

GÜNAH İŞLEMENİN İNSAN ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Peygamberimiz (s.a.s.) günahın bu etkisini şöyle açıklıyor:

“Kul bir hata yaptığı zaman kalbinde siyah bir iz meydana gelir. Eğer kişi, o günahı terk eder ve tövbe edip af dilerse kalbi o lekeden temizlenir. Eğer, aynı günahı işlemeye devam ederse, kalpteki leke artar. Hatta bir zaman gelir, kalbi tamamen kaplar.” İşte bu durum Allah'ın “Hayır onların kazanmakta oldukları kalplerini paslandırmıştır.” (Mutaffifin,83/ 14) 28 meâlindeki âyette zikrettiği pastır.” (Tirmizî, Tefsir 75..V, 434; İbn Mace, Zühd 29. II, 1418. .)

Hadis-i şerif, iki noktaya dikkatimizi çekmektedir:

  • Birincisi, bir günahı hiç işlememek esastır. O günah ilk defa işlendiği zaman kalbi kirletmekte ve kalbin bazı özelliklerini yitirmesine sebep olmaktadır. Mümin yaptığı bu hatanın, işlediği bu günahın farkına varır, hemen tövbe ve istiğfar ederse kalbi de eski halini alır.
  • İkincisi, mümin, işlediği bu günahı tekrarlar ve devamlı yaparsa bu leke kalbini tamamen kaplamaktadır.

Önde gelen İslâm alimlerinden İmam Gazzâlî’nin benzetmesi bu anlamda zikre değerdir. O şöyle diyor:

“Cilalı aynanın karşısında duran insanın aynaya yansıyan nefesi, aynayı kararttığı gibi, kişinin uyduğu şehvet ve işlediği günahlardan oluşan karanlıklar da kalp üzerinde birikerek onu paslandırır ve karartır. Aynanın yüzünde biriken pas zamanla madenin içine işleyip maddesini bozduğu gibi, kalbin üzerinde biriken pas da o kalbin tabiatı haline gelir ve kalbin üzerini kapatır.” (Gazzâlî, Muhammed Hâmid, İhyâ Ulûmiddîn, IV, 22. Çeviri, Ahmed Serdaroğlu, Bedir Yayın. İst. 1975)

Günah, hem ferdi hem de sosyal hayatı bozan manevi bir hastalıktır. Gönülde pas bırakan günah bünyeye musallat olmuş bir virüs gibidir. Er geç kendini hissettirir. Günah, insanın Allah'a olan meylini köreltir, kötü temayüllerinin önünü açar, kalbine huzursuzluk verir, gönlünü bulandırır. Kişinin iç dünyasını, maddi ve manevi hayatını karartır. Onun iç huzurunu alt üst eder. Özü itibariyle günah, vicdanı sızlatan, vicdanın benimsemediği, insanın kalbine rahatsızlık veren bir olaydır.

Nevvas ibn Sem’an (r.a.), anlatıyor: Peygamberimize (s.a.s.) iyilik ve kötülüğün ne olduğunu sordum. Peygamberimiz (s.a.s.):

“İyilik güzel ahlâktan ibarettir. Günah ise, kalbini tırmalayıp durduğu halde, in[1]sanların bilmesini istemediğin şeydir.” (Müslim, Birr 5. III,1980; Tirmizi, Zühd 52. IV,597.)

Kaynak: Diyanet