Evlenmek Farz mıdır, Vacip midir Yoksa Sünnet midir?

Sorularla İslam

Evlenmenin hükmü farz mıdır, sünnet mi? Hz. Peygamber «Nikâh benim sünnetimdir. Kim ondan yüz çevirirse benden değildir» buyurmuş. Bununla ümmetinin dışında mı tutmuş oluyor?

Evlenmenin hükmü, evlenecek kişilerin durumuna göre farz vâcip, sünnet, haram, mekruh veya mubah kısımlarına ayrılır.

  1. Evlenmediği takdirde zinaya düşmesi kesin görülen kimsenin evlenmesi farzdır. Ancak bu kimsenin eşinin nafakasını sağlayacak güce sahip olması da gerekir.
  2. Evlenmezse, zinaya düşme tehlikesi bulunanın evlenmesi ise vâciptir. Bu kimsenin de nafakayı sağlayacak güce sahip olması gerekir.
  3. Cinsel bakımdan orta durumda bulunanın evlenmesi sünnettir.
  4. Evlenirse, eşine zulüm ve işkence yapacağı kesin olan kimsenin evlenmesi haramdır.
  5. Evlenirse eşine zulüm yapacağından korkulanın evlenmesi ise mekruhtur.

HZ. YAHYA’NIN (A.S.) KUR’AN’DA ÖVÜLMESİNİN SEBEBİ

İmam Şâfi’ye göre orta durumda bulunanın evlenmesi mubah olup, böyle bir durumda mü’min evlenip evlenmeme konusunda serbest bırakılır. O’na göre boş vakitleri ibadete ayırmak ve ilimle uğraşmak evlilikten daha üstündür. Nitekim Allah’ü Teâlâ Kur’ân’da Yahya Peygamberi; «... efendi, nefsine hâkim ve iffetli» olmakla övmüştür.[1] Burada Hz. Yahya’nın (a.s.) evlenmeye gücü yettiği halde kadınlardan uzak durması övgüye lâyık görülmüştür

Sonuç olarak evlenmeye gücü yeten mü’minlerin evlenmesi asıldır. Haramdan korunmak ve aile yuvası içinde çeşitli maslahatların gerçekleşmesi sonucunda ecir kazanmak ve nesillerin devamını sağlamak evliliğin başlıca gayeleri arasında sayılabilir.

Dipnot:

[1]. Âli İmrân, 3/39; ayrıca bk. Nisâ, 4/24. Burada helâl kılınmak» caiz ve mübah olmak şeklinde tefsir edİlmiştir.

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları