Vesveseden Nasıl Kurtulurum? Kötü Düşüncelerden Sorumlu muyum?
Vesveseden nasıl kurtulurum, kötü düşüncelerden sorumlu muyum? Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Hamdi Yıldırım cevaplıyor.
“Kötü duygular, düşünceler zihnimden geçiyor. Bunlardan ben sorumlu muyum? Bazen bunlardan zevk aldığım da oluyor.”
Eğer doğru anladıysam, kişi bu düşünceleri isteyerek getiriyor gibi hissediyor. Ancak bu durumun çevresel faktörlerle ilgisi çok büyük. Özellikle medya ve reklamlar, kişinin zihnine hiç düşünmediği şeyleri sokabiliyor. Gün içinde istemsizce binlerce olumsuz düşüncenin bombardımanına maruz kalabiliyoruz.
Peki bunları önlemek mümkün mü?
İşte burada çevresel faktörler devreye giriyor. Kişi kendisini hak, güzel ve olumlu şeylerle meşgul etmezse batıl onu meşgul eder. Boş kalan insan, boş işlerin esiri olur. Gününü iyi planlamak, meşguliyetler edinmek, olumlu ve yapıcı insanlarla vakit geçirmek gerekir.
Özellikle de “vesvese”ye meyilli rahatsızlıklarda, insanın yalnız kalması olumsuz düşünceleri artırır. Bu nedenle sohbet ortamları, dost meclisleri, sosyal faaliyetler kişiyi hem ruhen hem bedenen iyileştirir.
Hz. Peygamber’in “Sıla-i rahim yapanın ömrü uzun olur” buyruğu da bu bakımdan anlamlıdır. İnsanlar arasında bulunmak, olumlu duyguları tetikler. Vesvese, depresyon, içe kapanıklık gibi durumlar azalır.
İnsan kendini nasıl hissederse öyle yaşar. Sabah “Elhamdülillah” diyerek kalkmak, pozitif bir bakış açısı oluşturur. Sabah namazıyla güne başlayan bir insan, gününü bereketli geçirir. Ama uykunun esiri olup bağırarak çağırarak güne başlayan biri, o günü kendi eliyle zora sokmuş olur.
Efendimiz’in duaları, zikirleri hep bu farkındalığı sağlamaya yöneliktir. “Borçtan, tasadan sana sığınırım ya Rabbi” demek, olumsuz düşünceleri kovmaktır.
Olumsuz Düşüncelerle Gelen Vesvese İmanı Gösterir mi?
Kardeşimizin, aklına gelen kötü düşüncelerden zevk aldığı hissi, aslında vesvesenin bir parçasıdır. Eğer gerçekten onları isteyerek getiriyor olsaydı bu kadar ızdırap çekmezdi, soru sorma ihtiyacı duymazdı.
Akıl, bir filtredir. Her şey gelir, süzülür. Olumlular kalır, olumsuzlar elenir. Akıl olmazsa o düşünceler gelip kalıcı olurdu. Ama akıl sayesinde olumsuz düşünceler elenip gider.
Ayrıca Peygamber Efendimiz, bu tür vesveselerin imanın bir göstergesi olduğunu da belirtmiştir. Özellikle Allah'ın varlığı, birliğiyle ilgili gelen olumsuz düşüncelere karşı İhlas suresini okumayı tavsiye etmiştir.