Tevbenin Kabulü İçin Üç Şart

İbadet Hayatımız

Tevbenin kabul olması için neler yapmalıyız? Tevbe nasıl kabul olur? İşte tevbenin kabulü için üç şart...

Tevbenin kabulü için de birtakım şartlar vardır. Bu şartların ilki, samimî bir pişmanlıktır. Nitekim hadîs-i şerîfte:

“Yapılan günahlardan pişmanlık, tevbedir. Günahlarına tevbe eden kimse, sanki o günâhı işlememiş gibi olur.” buyruluyor. (İbn-i Mâce, Zühd, 30/4252; Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr, II, 161)

Makbul bir tevbenin ikinci şartı; işlenen günahtan tamamen vazgeçmek ve o günâha tekrar dönmeyi, ateşe girmek kadar kötü görmektir.

Yani dil; “Yâ Rabbi, tevbe, beni affet!” derken, aynı günah ve kusurlar işlenmeye devam ediliyorsa, işte bu hâl, Hazret-i Mevlânâ’nın ifadesiyle “sözün maskarası” olmaktan ibârettir.

Tevbenin üçüncü şartı da; tevbedeki kararlılık ve samimiyeti sâlih amellerle ispat etmektir. Yani tevbe ve istiğfar, sadece sözde/lâfta kalmayıp hâl ve davranışlara da aksetmelidir.

Nitekim âyet-i kerîmelerde şöyle buyruluyor:

“Ancak (yaptığı kötülüklerden) vazgeçip îmân ederek sâlih ameller işleyenler var ya, işte Allah onların kötülüklerini iyiliklere (günahlarını sevaplara) çevirir. Allah çok bağışlayıcı, engin merhamet sahibidir.

Kim tevbe edip amel-i sâlih işlerse, şüphesiz o, tevbesi kabûl edilmiş olarak Allâh’a döner.” (el-Furkân, 70-71)

Ayrıca müʼmin; “…Muhakkak ki iyilikler kötülükleri giderir…” (Hûd, 114) âyet-i kerîmesi muktezâsınca, yapacağı hayır-hasenat ile de, hatâ ve kusurlarının telâfisine gayret göstermelidir.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Altınoluk Dergisi, 2023 – Kasım, Sayı: 453