Sultan Mehmet Çelebi Kimdir?

Osmanlı Tarihi

Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu kimdir? Pek çok tarihçi tarafından Osmanlı İmparatorluğu’nun ikinci kurucusu olarak nitelendirilen Sultan Mehmet Çelebi’nin hayatı.

Osmanlı İmparatorluğu’nun ikinci kurucusu Sultan Mehmet Çelebi’nin kısaca hayatı.

MEHMET ÇELEBİ KISACA KİMDİR? - Mehmet Çelebi’nin Kısaca Hayatı

Sultan Mehmet Çelebi, 1389 yılında Edirne’de doğdu. Babası Yıldırım Beyazıt, annesi de Germiyanoğulları’ndan Devlet Hatun’dur. Orta boylu, yuvarlak yüzlü, beyaz tenli, kırmızı yanaklı ve geniş göğüslüydü. Kuvvetli bir vücuda sahipti. Gayet hareketli ve cesurdu. Güreş yapar ve çok kuvvetli yay kirişlerini bile çekebilirdi. Padişahlığı süresince bizzat yirmi dört savaşa katılan Mehmet Çelebi, bu savaşlarda kırka yakın yara aldı. Başında kullanmış olduğu sarık, altın işlemeli kavuğu ile gayet güzel görünürdü. İçi kürklü ve yakası dik olan bir kaftan giyinirdi. Sultan Mehmet Çelebi Müslümanlara karşı göstermiş olduğu adaleti, aynı zamanda Hristiyan topluluklara karşı da gösterdi. İyi bir idareci ve politikacıydı. Tahsilini Bursa Sarayı’nda tamamladı. Daha sonra babası tarafından Amasya sancak beyliğine tayin edildi ve bu sırada devlet işlerini öğrendi. Fetret Devri’nden sonra Anadolu’daki beylikleri tekrar bir araya toplamayı başaran Sultan Mehmet Çelebi’ye Osmanlı Devleti’nin ikinci kurucusu gözüyle de bakılabilir. Sultan Mehmet Çelebi 26 Mayıs 1421 de Edirne’de vefat etti. Ölüm haberi gizlendi. Osmanlı padişahları arasında ölümü gizlenen ilk padişah o oldu. Cenazesi Bursa’ya getirilerek Yeşil Türbe’ye defnedildi.

Erkek çocukları: Mustafa Çelebi, İkinci Murat, Ahmet, Yusuf, Mahmut.

Kız çocukları: Fatma ve Selçuk Hatun.

Sultan Mehmet Çelebi, çocuk denecek yaşından beri üzerine almak mecburiyetinde kaldığı büyük mesuliyetlerden son derece yıpranmıştı. Vücudunda 40-50 muharebe yarası taşıyordu. Bitmez, tükenmez gailelerle karşılaşmış fakat hepsini yenmiştir. Bazı tarihçiler tarafından, imparatorluğun ikinci kurucusu sayılmıştır. Gerçekten devletin istikbalini kurtarmaya muvaffak olmuştur. Fakat Yıldırım’ın son yıllarda eriştiği güce erişememiştir. Bu güç ancak torunu Fâtih Sultan Mehmet’e nasip olmuştur.

Çelebi Sultan Mehmet Han’ın şu sözü tamamen hakikatin ifadesidir: “Çocuk yaşın içimde bunca belalar kim; ben çekdim, kimesne çekmiş değildir” Kendisi aynı zamanda çok takva sahibi idi.

Ölüm döşeğinde söylediği şu sözler kurduğu eserin, istikbalinden başka bir şey düşünmediğini gösterir: “Tez oğlum Murat’ı getirin. Ben hod bu döşekden kurtulmazam. Murat gelmeden ben ölürüm. Memleket biribirine tokuşur. Tedarük edin, benim vefatım duyul mıya!”

Sultan Mehmet Çelebi’nin, babasından gelen dehâsı, oğlu İkinci Murat’a geçmiş ve ikinci Murat devri sonlarında, imparatorluk, dünyanın en büyük ve güçlü devleti olmuştur.

Kaynak: Sadık Dana, İslam Kahramanları 2, Erkam Yayınları