Siz Takvimde Hangi Tarihe İşaret Koyuyorsunuz?

İbadet Hayatımız

İnsanlar ehemmiyet verdikleri bir tarihi; asla unutmamak ve devamlı hatırlarında tutmak için, takvime işaretler koyarlar, ajandalarına notlar alırlar. Hattâ mühim bir imtihan ve benzeri tarihe, şu kadar gün kaldı diye «geri sayım» yaparlar. Siz hangi güne, tarihe işaret koyuyorsunuz?

Ramazân-ı şerif, bir mü’minin bütün senesinin merkez noktasıdır.

Çünkü;

Kıymetini Kur’ân-ı Kerim’den alan Ramazân-ı şerif, 1000 aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ni de bünyesinde barındırır.

Selef-i sâlihînden nakledildiği üzere;

O sâlih zâtlar; bütün seneyi, Ramazân’a erişme duâsı ve onu zâyî etmeme dikkati, hassâsiyeti ve titizliği içinde geçirmişlerdir.

Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’in Receb ayı girdiğinde şöyle duâ etmeye başladığı bildirilmiştir:

“Ey Allâh’ımız! Bize Receb ve Şaban’ı mübârek eyle ve bizi Ramazân’a mülâkî eyle/ulaştır.” (Taberânî, Evsat, IV, 189; Beyhakî, Şuab, V, 348. Krş. Ahmed, I, 259)

Demek ki;

  • Ramazân-ı şeriften âzamî derecede istifâde edebilmek için; öncesindeki iki ayda da mübârek bir iklime adım atmak, rûhâniyete hazırlanmak lâzımdır.

Ecdâdımız bu hassâsiyetle; Receb-i şeriften itibaren, «üç aylar»ı bir mâneviyat iklimi kabul etmiştir.

Receb ayı hadd-i zâtında, Kur’ân-ı Kerim’de hürmetine işaret edilen «haram aylar»dandır. Diğer haram ayların, hac mevsiminin emniyetiyle alâkalı olduğu âşikâr iken, Receb ayı tek başına bir haram aydır ve bu sebeple Recebü’l-Ferd diye de adlandırılmıştır. Bir rivâyette «Şehrullah / Allâh’ın ayı» diye de isimlendirilmiştir.

Bir kısmı zayıf da olsa çeşitli rivâyetlere istinâd eden kandiller; bu, kulluk ahdini hatırlatma mevsiminin, yol işaretleri olmuştur. İslâmî kültür ve medeniyetimizde Receb-i şerif, iki kıymetli hediyeye sahiptir:

  • Regāib Gecesi
  • Mîrâcın Sene-i Devriyesi…

Receb ayının ilk cuma gecesine, «Regāib Gecesi» denilmiştir.

  • Bolluk ve bereket tecellîlerin yaşandığı mübârek bir gün olarak kabul edilmiştir.

Ramazân-ı şerîfe hazırlık için Receb ayından itibaren, bu bolluk ve bereket fırsatlarını ganîmet bilmek lâzımdır.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yüzakı Dergisi, Yıl: 2022 Ay: Şubat, Sayı: 204