Sâlih Ameller İşleyebilmenin Sırrı

İbadet Hayatımız

Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’in hadislerinde ve mümimun suresi 51. ayette geçen uyarı, nasihat nedir? Salih amel işleyebilmek için dikkat etmemiz gereken şey nedir? İşte salih amel işleyebilmenin sırrı...

Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’in her iki hadîs-i şerifte de işaret buyurduğu Mü’minûn suresi 51. âyette;

«•Temiz ve helâl olan şeylerden yiyin!

  • Güzel ve sâlih ameller işleyin!» ifadeleri arka arkaya zikredilmiştir. Müfessirler şu mütalâada bulunmuşlardır:

“Âyette; sâlih amelin, helâl gıdâdan sonra ve onun hemen ardında zikredilmesi, sâlih ameller işleyebilmenin, helâl ile beslenmenin neticesi olduğuna delâlet etmektedir.” (Râzî, Mefâtîhü’l-Gayb; Bursevî, Rûhu’l-Beyân, el-Mü’minûn, 51)

Yani, sâlih amel işleyebilmenin şartı, helâl ile beslenebilmektir.

Çünkü;

Haram lokma; rûhî inkişâfa, kalbî terakkîye ve maddî-mânevî fütuhâta engel teşkil eder; gaflet ve günahların sermâyesi olur.

Lokma; haram veya şüpheli ise mânevî hayata zehir saçar. Kalbe kasvet, ibâdetlere karşı üşengeçlik ve Allah yolundaki hizmetlere karşı tembellik verir.

Buna mukabil;

Yenilen lokmalar helâl ise o da gönül feyzini ziyadeleştirip rûhâniyeti takviye eder. Sâlih amellere rağbeti artırır, bedenle birlikte rûha gıdâ, sadra şifâ olur.

İnsan rûhuna en çok tesir eden iki müessir vardır.

  • Birincisi, ülfet ettiği kimselerin kalbî / mânevî durumu,
  • İkincisi de yediği lokmaların helâliyet derecesidir.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yüzakı Dergisi, Yıl: 2022 Ay: Ocak, Sayı: 203