Orucun Farz Kılınışı (Şafii Fıkhı)

Fıkıh ve Günlük Hayat

Oruç nasıl farz kılındı?

Şafi mezhebi; İmam Şafi’ye (r.a) nisbet edildiği için bu adla anılmıştır.  Şâfi mezhebinin kurucusu sayılan İmam Şafi (r.a) 767 (Hicri 150) yılında Gazze şehrinde (Filistin) doğdu. 

Şafi mezhebi önce Mısır’da sonra kısmen Suriye, Yemen, Irak ve Mâverâünnnehir’de yayıldı. Günümüzde Irak, Suriye ve Anadolu’nun güney ve doğu bölgelerinde Şafi mezhebi yaygındır.

ORUCUN FARZ KILINIŞI

İslam’ın beş şartından biri de Ramazan ayında oruç tutmaktır. Oruç, hicretin ikinci yılında farz kılınmıştır. Kur'an-ı Kerim'de:

"Ey inananlar! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki (Allah'a karşı gelmekten) sakınırsınız."[1] ve, "... Sizden kim, Ramazan ayına ulaşırsa oruç tutsun..."[2] buyrulmuştur.

Rasulullah Efendimiz de: "İslam, beş temel üzerine kurulmuştur: Allah'tan başka ilah olmadığına, Muhammed'in Allah'ın Rasulü olduğuna şahadet etmek, namaz kılmak, zekat vermek, haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak."[3] diyerek İslam’ın şartlarını açıklamıştır.

Ramazan orucunun farz olması için, bu ayın girmiş olması gerekir. Rasulullah -sallallahu aleyhi ve sellem-: "Ramazan ayının hilalini gördüğünüz (Ramazan ayı girdiği) zaman oruç tutunuz."[4] buyurmuştur.

Ayet-i kerimelerden ve hadis-i şeriflerden anlaşıldığı gibi, her yıl Ramazan ayında oruç tutmak, mükellef olan her Müslümana farzdır. Orucu hafife almak veya farz olduğunu inkâr etmek kişinin dinden çıkmasına sebep olur. Farz olduğuna inandığı halde özürsüz tutmayan kimse ise günahkâr olur.

[1] Bakara sûresi. 183. ayet

[2] Bakara sûresi. 185. ayet

[3] Sahîhu’l-Buhârî, Kitabü’l-İman, c. I. s. 8: Sahîhu’l-Müslim, Kitabü’l-İman. 21.

[4] Sünenü’t-Tirmizi, Babü’s-savm, 683.

Kaynak: Hasan Serhat Yeter, FIKIH 1 (Şafii Mezhebi), 2017