Ne Kadar Helal Yiyoruz?

İSLAM VE İHSAN

Helal gıda tüketmekte GİMDES'in rolü nedir? Ne kadar helal yiyiyoruz?

Helal gıda İslami kriterler ve insani gerekler bakımından ‘‘uygun’’ görülen tüketilmesinde sakınca görülmeyen gıdalardır.

İslam dini helal yiyecekler tüketme konusunda kesin hükümler vermiştir. Bir gıdanın haram veya helal olması hakkında hüküm verecek kişinin sadece Allah olduğunu belirtmiştir. İslam dini bu konuyla alakalı olarak Helal bir gıdaya haram demek veya haram bir gıdaya helal demek Allah’a ortak koşmayla eş bir durum olduğunu belirtmiş ve Kuran-ı Kerim’de “Artık elde ettiğiniz ganimetten helâl ve hoş olarak yiyin ve Allah'a karşı gelmekten sakının. Muhakkak ki, Allah bağışlayıcıdır ve merhamet edicidir”(Enfal 69) buyurulmuştur.

Cahiliye döneminde halk bir çok şeyi helal addedip yiyor, bir çok şeyide haram addedip yemiyordu.Allah Teala gönderdiği kuran-ı kerimde bizlere haramıda helalide çok açık bir şekilde belirtmiştir.

PEKİ BİZİM YEDİĞİMİZ GIDALAR NE KADAR HELAL?

Günümüzde gıdaların tüketimi hakkında hem üretici firmalar ve hemde tüketiciler büyük zorluklarla karşılaşmaktadır. Müslüman müşteriler, tükettiği gıdanın Helal olup olmadığını merak etmekte ve satın alırken helal sertifikası olan ürünleri tercih etmektedir.Yurt dışına gıda ürünleri satan üreticilerin artık karşısına Helal gıda seltifikası olması şartı getirilmeye başlanmıştır. Bu belge artık güvenilir olmanın yanında üreticinin pazarlama metodu olarak kullanılmaktadır. Yurt dışından ve yurt içinden gıda alan firmalarda artık üreticinin Helal gıda seltifikası olmasını zorunlu koşmaya başlamışlardır.

Helal Gıda Sertifikası, ürünleri, katkı maddelerini, hazırlama ve işleme yöntemlerini, temizlik ve sağlık şartlarını, katı güvenlik kuralları içinde denetleyen bir ekip ile Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Derneği (GİMDES) tarafından verilmektedir.

GİMDES; “Helal rızık, temiz beslenme, sağlıklı yaşama” ilkesinden hareketle, “yiyecek, içecek, ilaç, temizlik ve kozmetik ürünleri ile temel ihtiyaç maddelerinin ve sağlıkta kullanılan diğer maddelerin helalliğini, temizliğini, hijyenikliğini, inceleyerek üretim yapılmasını amaçlayan bir dernektir.

GİMDES verdiği helal gıda seltifikalarını belirli aralıklarla takip etmektedir. Genel bir takip olarak yılda 1 kere olan takipler belirlenmiş bazı ürünler için daha sık takibi yapılmaktadır. GİMDES ayrıca helal seltifikası verdiği yerlerin denetiminde uygunsuz şeylerle karşılaşırsa öncelikle bu uygunsuzluğun giderilmesi yönünde bir yol izler. Fakat gönderilen heyetler doğrultusunda uygunsuzluk giderilmediği takdirde seltifika hakkında karar verme yetkisine sahiptir.

Bizlerde tükettiğimiz ürünlerin ve üretim yapan yerlerin Helal gıda seltifikası ve  buna benzer uygulama yapan, çeşitli firmalardan seltifika almış yerlerden alışveriş yapmamızın Helal beslenme açısından önemli olduğunu bilmeliyiz.