Nazardan Nasıl Korunulabilir?

Tasavvuf

Nazardan nasıl korunulabilir? Mavi boncuk ve diğer unsurlar, nazardan korunmada ne kadar etkilidir?

Nazardan korunma noktasında Allah Rasûlü’nün ümmetine tavsiyesi olan Fâtiha, Âyete’l-kürsî, İhlâs ve Muavvizeteyn’i sabah akşam okumak gerekir. Bunlara ilâveten bir de nazar duâsını tekrarlamak, nazardan korunmanın mânevî zırhları sayılabilir. Bâzı âyet[1] ve duâların muska şeklinde yazılıp asılmasının ve cevşen takılmasının yararlı olacağı tavsiye edilmektedir.

Mavi boncuk ve diğerleri nazardan korumada doğrudan etkili olmasa bile göz ışınları için topraklama yapabilir. Hz. Peygamber bu tür şeyleri hoş karşılamamıştır. Burada şifâ ve korunmayı Allah’ın dışında boncuk veya bir başka nesneden ummak gibi tevhîd ilkesine uygun düşmeyen ve kişiyi şirk endişesine yaklaştıran risk vardır. Bu yüzden bunları kullanmak ve nazara doğrudan faydalı olduğunu düşünmek hoş karşılanmaz. Ancak süslü mavi taşın, gözün elektriğini alacak bir tesîri, mâşâallah yazılarının kalbî olarak insana mutasarrıf olan Allah’ı hatırlatması elbette nazarın tesîrini kırar. Kezâ bostanlara dikilen korkuluklar ve tarlaya hayvan kafası asmak da aynı şekilde ilk bakışı savuşturmak bakımından müsbet bir fonksiyon icrâ edebilir.

Şunu da belirtmek gerekir ki bâzı evham sâhibi kişiler patolojik ve biyolojik hastalıklarını da nazar ve büyüyle yorumlayıp doktora değil, üfürükçülere gitmekte; hem sağlığını, hem de parasını heder etmektedir. Dolayısıyla bir râhatsızlık söz konusu olduğunda önce doktora başvurmak, sonra ayrıca duâ ile nazar ve büyüden korunmak daha sâlim bir yoldur. Bu tür konularda evhama kapılmak doğru bir davranış değildir.

[1]. Özellikle de nazar âyeti için bkz. el-Kalem, 68/51-52.

Kaynak: Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, 300 Soruda Tasavvufi Hayat, Erkam Yayınları