Mürşit Ne Demek?

NE NEDİR?

Mürşit nedir, ne anlama gelir? Mürşit kelimesinin sözlük anlamı nedir? Tasavvufta mürşidin rolü ve önemi.

Mürşit, “sâlike Hak yolunda rehberlik yapan kimse, velî, er, eren, pîr” anlamlarına gelir.

MÜRŞİT NEDİR?

Mürşit sözlükte, “doğru yolu gösteren kimse, kılavuz; müritlerine tasavvufu öğreten, sırları ve gerçekleri gösteren tarikat şeyhi” demektir.

Hak ve hakîkate erişme yolunda müritlerine örnek olan, onları irşat eden, rehberlik eden bir kimse olan mürşit, İslam tasavvuf ekollerinin hemen hemen tamamında müritlerini (tabiilerini ya da intisaplılarını) terbiye eden Kur’an ve Sünnet-i Seniyye’ye ait ölçüleri hayata geçirerek bu ölçüleri nefsinde bizzat yaşayan ve bağlılarını dinin esasları, dini hayat, tevhit, marifetullah konusunda terbiye ederek onları fenafillaha (Allah’ta fani olmaya) eriştirmek için önderlik eden öğretmendir.

Mürşit, mürit için terbiye etmede üstlendiği rolden dolayı manevi baba sayılır. Hatta mürşide baba şeklinde de hitap edilir. Hz. Muhammed’e (s.a.s.) de sahabenin baba olarak hitap etmesiyle ilgili manevi ve maddi babayı ayırt etmek için bir ayet nazil olmuştur:

“Muhammed, sizin erkeklerinizden hiçbirinin babası değildir. Fakat o, Allah’ın Resûlü ve peygamberlerin sonuncusudur. Allah her şeyi hakkıyla bilendir.” (Azhab suresi, 40)

Mürşitlere izafe edilen olağanüstü hâllerden (kerametlerden) dolayı, halk arasında “Mürşit uçmaz, mürit uçurur” deyimi kullanılır.