Mîkat Mescidi Nerededir?

Hac ve Umre Terimleri

Mîkat Mescidi nerededir? Mîkat Mescidi'nin İslam tarihindeki yeri ve önemi nedir? Mîkat Mescidi hakkında kısa bilgiler...

Medine yönünden Mekke’ye gideceklerin ihram yeri (mîkât) olarak Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- tarafından belirlenen ve bugün Hz. Ali -radıyallâhu anh-’ya nisbetle "Âbâr-ı Ali" (Ebyâr-ı Ali) adıyla anılan Zülhuleyfe’deki bu mescidin Mescid-i Nebevî’ye uzaklığı yaklaşık 11 km. olup Medine’nin güneybatı sınırı buraya kadar ulaşmıştır.

Resûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem- daha önce iki umre yolculuğunda yaptığı gibi, Vedâ Haccı sırasında da Zülhuleyfe'de geceleyerek semüre adlı bir ağacın altında namaz kılmıştır (Müslim, "Hac", 30). Bundan dolayı buraya Mescid-i Şecere adı da verilir. Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’den sonra Medine'den Mekke'ye gidenler burada ihrama girmişlerdir. Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- zamanından itibaren inşa edildiği bilinen mescidde onun namaz kıldığı yer, yakın zamana kadar belirgin hale getirilerek muhafaza edilmişti.

Sonraki dönemlerde çeşitli onarımlar geçiren Mescid-i Zülhuleyfe, Melik Fahd zamanında yeniden inşa edildi ve çevresi umre ve hac ihramına girmek için buraya geleceklerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde modern bir tarzda düzenlendi. Çevresindeki yeşil alan ve sosyal tesislerle birlikte 90.000 m2'lik bir alanı kapsamakta, 600 m2'lik iç alanda 5000 kişi aynı anda namaz kılabilmektedir.

Kaynak: Diyanet İşleri Kutsal Topraklar Rehberi