Kamet Getirilirken veya Kametten Sonra Sünnet Kılınır mı?

Sorularla İslam

Camiye girdik farz namazı için kamet getirilmek üzere veya getiriliyor. Bu durumda kamet başladıysa sünnet namazı kılınır mı? Dr. Murat Kaya anlatıyor...

Ezd kabilesinden olan Abdullah bin Mâlik, İbn-i Buhayne (r.a) şöyle anlatır: “Rasûlullâh Efendimiz (s.a.v) (bir sabah) kâmet getirildikten sonra birinin iki rekât (sünnet) kıldığını gördüler. Allah Rasûlü (s.a.v) Efendimiz namazı bitirdiklerinde ashâb-ı kirâm onun etrâfını sardılar. Rasûlullâh (s.a.v) (kâmet getirildikten sonra sünnet kılan sahâbîye): «–Sabahı da mı dört kılıyorsun? Sabahı da mı dört kılıyorsun?» buyurdular.” (Buhârî, Ezân, 38. Krş. Müslim, Müsâfirîn, 65-67)

HADİSTEN NE ANLIYORUZ?

Sabah namazı için kâmet getirilirken camiye giren kimse, sünneti kılar mı, kılmaz mı? Bu meselede imamlar ihtilâf etmişler­dir. Bir taife, imâm sabah namazına başladıktan sonra sünnet kılmayı, yukarıdaki hadisi delil getirerek mekruh görmüşlerdir. Diğer taife de son rekâtta imâma yetişebileceğini kestirebilirse caminin dışında veya geride bir direğin arkasında sünnet kılmasında beis yoktur, demişlerdir. Bu da Ebû Hanîfe ile Evzâî’nin görüşüdür. Sabah namazının sünneti ile farzı arasına biraz boşluk koymak gerekir. Bu sebeple Müslümanlar sünneti evlerinde kıldıktan sonra farz için camiye giderler. Kâmet başladıktan sonra sünnete başlamayıp artık imamla birlikte o vaktin farzına durmak gerektiği sadece Sabah Namazı için değil, bütün namazlar için geçerlidir. Râvî Abdullah (r.a), hem babası Mâlik’e hem de annesi Buhayne’ye nisbet edilmiştir. Kendisi de, annesi de ilk devirlerde müslüman olanlardandır. İbâdete düşkün, faziletli bir zât idi, hicrî 56 senesinde vefat etti.