İslam'a Göre Miras Paylaşımını Kabul Etmeyen Biri İmandan Çıkmış Olur mu?
İslam'a göre miras paylaşımını kabul etmeyen biri imandan çıkmış olur mu? Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Hamdi Yıldırım cevaplıyor.
Cenab-ı Allah, Kur’an-ı Kerim’de bizlere namaz kılmayı, oruç tutmayı, zekât vermeyi ve diğer bazı dini hükümleri genel hatlarıyla emretmiştir. Bu hükümlerin detayları ise Hz. Peygamber (s.a.v.)’in uygulamalarıyla bizlere öğretilmiştir. Örneğin, Allah namaz kılın der; nasıl kılacağımızı ise Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Ben nasıl namaz kılıyorsam, siz de öyle kılın.” buyurarak öğretmiştir. Aynı şekilde zekât verilmesini emreden ayetler vardır; hangi maldan ne kadar verileceğini ise yine Peygamber Efendimiz (s.a.v.) açıklamıştır.
Ancak miras meselesi farklıdır. Kur’an-ı Kerim, özellikle Nisa Suresi’nde, mirasın nasıl paylaşılacağını detaylarıyla ve oranlarıyla açıkça beyan etmiştir. Yani bir murisin (vefat edenin) malından hangi varisin ne kadar pay alacağı Kur’an’da açıkça yazılıdır. Bu konuda Allah bir oran belirlemişse ve bir kişi “Ben bunu kabul etmiyorum” derse, Kur’an’a karşı gelmiş olur.
Kur’an’a karşı gelmenin iki yönü vardır:
-
Kur’an’ın söylediklerini reddetmek, yani “Bu doğru değildir” demek kişiyi dinden çıkarır.
-
Kur’an’ın dediği doğrudur ama ben uygulayamıyorum demek ise, kişinin imanına zarar vermez; ancak günah işlemiş olur.