İnternette İftiraya Uğrayan Kişi Hakkını Nasıl Arayabilir?

Cemiyet Hayatımız

Sosyal medya kullanımı arttıkça bilgi kirliliğide bir o kadar artıyor. Sevmediğiniz bir kimseye istediğiniz gibi resim veya video üzerinde yapmadığı bir şey için suçlayabiliyor, gündem oluşturabiliyorsunuz. İyiye kullanıp haksızlığa karşı gündem oluşturanlar da var elbet. Fakat mağdurlar yani Facebook, Twitter, internet sitesi gibi sosyal medya üzerinden hakarete, şantaja veya iftiraya uğrayan kişi ne yapmalıdır? Dava açabilir mi? Dava nasıl sonuçlanabilir?

Ahirette karşılığı kul hakkı olarak geçen iftira ve hakaretlerin burada hukuki süreci nasıl işliyor? Sosyal medya üzerinden hakarete, şantaja veya iftiraya uğrayan kişi ne yapmalıdır?

Gıybet ve iftirâ kul hakkı olduğu için, onları affettirmeye sadece tevbe kâfî gelmez. Rasûlullah (s.a.v) söyle buyurur:

“Gıybet edilen kimse affetmediği müddetçe gıybetçi mağfiret olunmaz.” (Heysemî, VIII, 92)

Ayeti kerimede geçen “Hakkında bilgin bulunmayan şeyin ardına düşme. Çünkü kulak, göz ve gönül, bunların hepsi, yaptıklarından sorumludur." (İsrâ Sûresi 36) suresi aslında bizlere birçok şey anlatıyor. İslam bizlere bunları tavsiye ederken bizler ne yapıyoruz? Hiç tanımadığımız bir kimse adına paylaşılan, hakaret ve bir itham bulunan görselleri hiç araştırmadan, görmeden, bilmeden paylaşıyor yayıyoruz.

İNTERNETTE İFTİRAYA UĞRAYAN KİŞİ HAKKINI NASIL ARAYABİLİR? HUKUKİ SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Facebook, Twitter, internet sitesi gibi sosyal medya üzerinden hakarete, şantaja veya iftiraya uğrayan kişi dava açabilir mi? Dava nasıl sonuçlanabilir? Avukat Kamile Yılmaz Arısoy anlatıyor.

Hukukta iftiranın yeri ne? İftira atan kişi ceza alabilir mi? İnternet üzerinden işlenen suçlara karşı hakkınızı nasıl arayabilirsiniz? Tüm bu soruların cevabını Avukat Kamile Yılmaz Arısoy anlatıyor.

"Sosyal medya ile işlenen iftira suçları, iftira suçunun Basın ve Yayın yoluyla işlenmesi kapsamında değerlendirilebilir. Sosyal medya yoluyla iftiraya uğrayan kişi ilgili kişiler hakkında savcılığa başvurabileceği gibi yine bu suç şikayete tabi olmadığından adli makamlarca da tespiti halinde soruşturması yürütülebilir.

Sosyal medyayla işlenen iftira suçlarından bir tanesi de faillerin tespiti noktasındadır. Bunun nedeni ise IP adreslerinin ve sosyal medya sitelerinin yurt dışı kaynaklı olmasından ileri gelmektedir.

Bu durumlarda bilişim şube, kendine özgü tekniklerle elinden geleni yaparak bu sosyal medya sitelerini ve hesaplarını takibe alarak ilgililerin bulunmasını ve cezalandırılmasını sağlayabilmektedir."

Kaynak: cevapla.tv