İcabe Mescidi Nerededir?

Hac ve Umre Terimleri

İcabe Mescidi nerededir? Mescidi İcabe'nin İslam tarihindeki yeri ve önemi ve nedir? Mescidi İcabe hakkında kısa bilgiler..

Melik Faysal caddesi'nde (Şâriu's-sittîn) Cennetü'lbaki"nin yaklaşık 385 m. kuzeyinde Mescid-i Nebevî'ye 580 m. uzaklıktadır. Ensardan Benî Muâviye b. Mâlik b. Avf toprağında bulunduğu için bu adla da anılır.

Resûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ashabından bir grupla birlikte Benî Muâviye Mescidi'ne uğramış, iki rek'at namaz kılmış ve ardından uzunca bir süre duâ ettikten sonra orada bulunanlara şunları söylemiştir: "Rabbimden üç şey istedim. Bana ikisini verdi, birini vermedi. Rabbimden ümmetimi kıtlıkla helâk etmemesini istedim, onu bana verdi. Ondan ümmetimi suda boğarak helâk etmemesini diledim, onu da verdi. Felâketlerini kendi aralarında vermemesini (tefrikaya düşmemelerini) diledim, bunu bana vermedi” (Müslim, "Fiten", 20). Resûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-'ın duasının Cenâb-ı Hak tarafından kabulü dolayısıyla bu cami Mescid-i İcâbe diye anılmıştır.

Hicretin 9. (631) yılında Medine'ye gelen Necran heyeti ile Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- arasında hristiyanlık konusunda tartışma meydana gelmiş, nâzil olan âyet (Âli îmrân 3/61) doğrultusunda Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- yanına Hz. Ali, Fâtıma, Haşan ve Hüseyin’i -radıyallâhu anhumâ- alarak Necran heyetinin yanma gitmiş ve ilgili âyetleri okuyarak kendilerini Mescid-i İcâbe’nin bulunduğu yerde mübâheleye (beddua) davet etmişti. Ancak Necranlılar Hz. Muhammed -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in peygamber olma ihtimalini göz önüne alarak buna cesaret edememişlerdi. Bu olay sebebiyle adı geçen cami Mescid-i Mübâhele diye de anılır.

Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- zamanında mescid haline getirilen mekânlardan olan Mescid-i İcâbe uzun süre üstü açık olarak hizmet vermişti. Burayı ziyaret edenler nâfile namaz kıldıktan sonra Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in yaptığı duayı okumayı âdet edinmişlerdi. II. Mahmud ve Sultan Abdülmecid zamanlarında imar gören Mescid-i İcâbe 1997'de yeniden inşa edildi ve çevresindeki sosyal tesislerle birlikte yaklaşık 1200 m2’lik bir alana ulaştı.

Kaynak: Diyanet İşleri Kutsal Topraklar Rehberi