Hanefi Mezhebinde Kurban Kesmenin Hükmü Nedir?

Sorularla İslam

Hanefi mezhebine göre kurban kesmenin dini hükmü nedir?

Kurban, İmam-ı A’zam Ebû Hanîfe’ye göre vacibdir.

HANEFİ MEZHEBİNDE KURBAN KESMENİN HÜKMÜ

Delili de, “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.” (108/Kevser, 2) ayet-i celilesinin delaletiyle, Peygamber (s.a.v.) Efendimizin, “Kimin hâli vakti yerinde olur da kurban kesmezse namazgâhımıza yaklaşmasın.” (İbn Mâce, “Adâhî”, 2.) hadisindeki ağır uyarıdır.

Böyle bir uyarı, ancak vacib olan bir ibadetin terki için yapılır. Yani kurban vacib olmasaydı, onu terk eden için Peygamberimiz (s.a.v.) böyle buyurmazdı. (İmam Ebû Hanîfe’nin dışındaki âlimlere göre kurban vacib değil, sünnet-i müekkededir.)

Bir kimsenin üzerinde zekât, hac, sadaka-i fıtır, yemin keffareti ve kurban borcu olduğu hâlde vefat edip, bu borçlarının ödenmesi için malının üçte birini vasiyet etse (ki ancak malının üçte birini vasiyet edebilir) malının üçte biri, yeterse borçlarının tamamı ödenir. Ancak malının üçte biri, vasiyet ettiği borçlarını ödemeye yetmediği takdirde, önce zekât borcu ödenir. Çünkü bu borçları içerisinde en önemli olanı zekâttır. Bu borcu ödedikten sonra malı artarsa haccı yaptırılır. Bundan sonra fitre borcu ödenir. Daha sonra da yemin keffareti verilir ve en son malı kalırsa kurban borcu ödenir.

Kaynak: İslam İlmihali, Diyanet