Hacerül Esved’in Özellikleri

İslam Tarihi

Hacerül Esved taşının özellikleri nelerdir? Hacerül Esved taşı ile ilgili hadis-i şerifler.

Allah Resûlü’nün bildirdiğine göre Hacer-i Esved, cennetten indirilmiştir. O zaman sütten ve kardan daha ak olduğu hâlde, insanların günahları, daha sonra onun kararmasına sebep olmuştur. (Tirmizî, Hac, 49/877; Ahmed, I, 307)

Ayrıca zaman zaman çıkan yangınlar, onu daha da siyah hâle getirmiştir. Nitekim bu siyahlığın sâdece görünen kısımda bulunduğu, Hacer-i Esved’in Kâbe duvarına gömülü kısmının hâlâ beyaz olduğu söylenmiştir.

Mücâhid şöyle demiştir:

“Abdullâh bin Zübeyr (r.a), Beytullâh’ı yenilemek için yıktığında Hacerül Esved’e baktım; Beyt’in içinde kalan kısmı beyazdı.”

Karmatîler, yerinden söküp götürmüş oldukları Hacer-i Esved’i, hicrî 339 senesinde iâde ettiklerinde, yerine konulmadan önce Muhammed bin Nâfî el-Huzâî onu incelemiş ve şöyle demiştir:

“Hacerül Esved’i yerinden sökülmüş olduğu hâlde inceledim; siyahlık sâdece baş tarafındaydı, diğer tarafları ise beyazdı.”

Yine hicrî 1039 senesinde Kâbe büyük bir sel netîcesinde yıkılmıştı. Yeniden inşâ edildiği esnâda orada bulunan İmâm İbn-i Allân el-Mekkî, inşaatın safhalarını izleyerek tafsîlâtıyla kaydetmiş ve Hacer-i Esved hakkında şunları söylemiştir:

“Hacerül Esved’in Kâbe içinde örtülü kalan kısmının rengi Makâm-ı İbrâhîm gibi beyazdır…”[1]

Resûlullah Efendimiz (s.a.v) şu müjdeyi vermiştir:

“Vallahi Allah Teâlâ, onu (Hacerül Esved’i) kıyâmet günü gören iki gözü ve konuşan bir dili olduğu hâlde diriltir, o da kendisini hakkıyla istilâm edenler için şâhitlik yapar.” (Tirmizî, Hac, 113/961)

Dipnot:

[1] Bkz. Said Bektaş, Fadlu’l-Haceri’l-Esved ve Makâmi İbrâhîm, Beyrut 1420, s. 36-38; Dr. Muhammed İlyâs Abdülganî, Târîhu Mekkete’l-Mükerrameti Kadîmen ve Hadîsen, el-Medînetü’l-Münevvere 2001, s. 43.

Kaynak: Dr. Murat Kaya, Mescid-i Haram’dan 111 Hatıra, Erkam Yayınları