Gerçek Mürşid Nasıl Aranır ve Tanınır Özellikleri Nelerdir?

Tasavvuf

Gerçek mürşid nasıl aranır ve tanınır, özellikleri nelerdir? Dr. Hasan Kamil Yılmaz cevaplıyor...

İnsanın mânevî yolculuğa çıkmadan önce bir mürşid araması gerekir. Hattâ Nakşbendîlik’te Abdülhâlık Gucdüvânî tarafından konulan on bir prensipten biri olan “sefer der-vatan”ın bir anlamı da mürşid aramak için yolculuğa çıkmak demektir.

Aranan bir mürşidde bulunması gereken vasıflar yukarıda sıralandığı gibi kitap ve sünnetin emirlerine âgâh olacak kadar bilgili, kemâl sıfatlarıyla donanmış, dünyâ ve makâm sevgisinden geçmiş, riyâzat ve mücâhede ile nefsini arıtmış, nâfile ibâdet ve zikirle rûhunu yüceltmiş, Muhammedî ahlâka sâhip olmaktır. Böyle bir mürşidin yüzü nûrânî, sözü rabbânîdir. İnsanın içine inşirâh veren yüzü, görenlerde uhrevîlik ve rabbânîlik duygusu meydana getirerek Allah’ı ve âhireti hatırlatır. Ayrıca yetiştirdiği insanlarda bu mânâda birtakım tezâhürlerin görünmesi de beklenir. Bu özelliklere sâhip insanın gönlünün ısındığı kişi, mürşid olarak teslîm olabileceği kişidir.

Şeyhin içtihâd derecesinde bir fıkhî bilgiye sâhip olması gerekmez ama, müntesiblerinin meselelerini çözebilecek bir kalb diriliğine sâhip olması iktizâ eder. Bir de bütün tasavvuf kitaplarında ittifâkla ifâde edilen bir husûs bu konuda son derece önemli bir ölçüdür: “Şeyh olacak kişi hubb-i dünyâ ile müttehem olmamalıdır.” Bunun mânâsı şeyh olan kişi, yaptığı işten dünyâlık bekleyen bir konumda bulunmamalı, aksine dünyâlık vâridâtını hizmette kullanabilmelidir. Bu konuda çevresindekilere örnek olmalıdır.

Kaynak: Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, 300 Soruda Tasavvufi Hayat, Erkam Yayınları