Denizlerin Fatihi Hızır Reis

Abidevi Şahsiyetler

Denizlerin Fatihi Barbaros Hayrettin Paşa’nın kısaca hayatı ve yaptıkları...

Bir kara devleti olarak kurulan Osmanlı, zaman içerisinde denizlerde de hâkimiyetini tesis edecektir. Asya’dan gelen Osmanoğullarının denizcilikle ilgili bir bilgisi ve tecrübesi yoktur.

Osmanlı’nın güçlenmesinden sonra devlete pek çok Müslüman denizci katılır. Bunlardan birisi de Barbaros lakaplı Hayrettin Paşa’dır. Asıl adı Hızır olup, korkulu rüyası olduğu batılılar tarafından, kızıl renkteki sakalından ötürü Barbaros lakabını alır.

HAYRETTİN NE DEMEK?

Dinin hayırlısı demek olan ‘Hayrettin’ adını ise kendisine bizzat Yavuz Sultan Selim verecektir.

Midilli adasında dünyaya gelen Barbaros ve kardeşleri denizciliğe ticaret ile başlarlar. Zamanla ticaretleri gelişir ve büyük bir filoya sahip olurlar. 1513’te bir adayı ele geçirerek burada bir hâkimiyet kurduktan sonra Afrika’ya uzanan deniz yolu üzerinde söz sahibi olurlar.

HIZIR REİS

Hayrettin, Cezayir’de yaşanan karışıklığı fırsat bilerek bölgeyi zapt ederek Cezayir sultanı olur. Haçlıların kendisine saldırmasının ardından Yavuz Sultan Selim’e hadiseleri anlatan ve yardım talep eden bir mektup yazar. Yavuz Sultan Selim mektubu alır ve memnuniyetini ifade etmek için şöyle der: “Hızır Reis nasirüddündir, (dinin yardımcısıdır) hayreddindir. (dinin hayırlısıdır)”

DENİZLERİN FATİHİ

Hızır Reis, Kanuni Sultan Süleyman zamanında da Osmanlı’ya hizmet eder ve taltif edilerek Kaptan-ı Derya ilan edilir. Haçlıların denizlerde Osmanlı’yı alt etmek için düzenlediği sefer olan Preveze Deniz Harbi’nde, kendi donanmasından katbekat büyük Haçlı donanmasını üstün denizcilik aklıyla hezimete uğratır. Tarih Hızır Reis’i “Denizlerin fatihi” olarak kaydedecektir.

Kaynak: Gökhan Gökçek, Altınoluk Dergisi, Sayı: 401