Âmentü Nedir?

NE NEDİR?

Âmentü nedir, ne anlama gelir? Âmentü, Kur’an’da geçiyor mu? Âmentü duası ve anlamı...

Âmentü, “Arapça ‘inandım’ anlamına gelen ve İslamiyet’in temel inançları olan ‘Allah’a, onun meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, kadere, hayır ve şerrin Allah'tan geldiğine inanma’yı dile getiren söz” demektir.

Âmentü, İslâm dininin iman esaslarını ana hatlarıyla ifade eden terimdir.

ÂMENTÜ NEDİR?

Arapça’da âmene (آمن) fiilinin birinci tekil şahsı olan ve “inandım” mânasına gelen âmentü, Kur’an’da üç yerde, söz sahibinin imanını açıklarken kullandığı bir ifade olarak geçer. (bk. Yûnus 10/90; Yâsîn 36/25; eş-Şûrâ 42/15) Şûrâ sûresinde doğrudan doğruya Hz. Peygamber’e (s.a.s.) “âmentü” demesi emredilir. Buna dayanarak âmentünün Kur’an’da yer alan bir terim olduğunu söylemek mümkündür.

“Âmentü billâhi ve melâiketihî ve kütübihî ve rusülihî ve’l-yevmi’l-âhiri ve bi’l-kaderi hayrihî ve şerrihî mine’llāhi teâlâ; ve’l-ba‘sü ba‘de’l-mevti hakk eşhedü en lâ ilâhe illâllāh ve eşhedü enne Muhammeden abduhû ve resûlüh” = “Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe, kadere, hayır ve şerrin Allah’tan olduğuna iman ettim. Ölümden sonra diriliş gerçektir. Allah’tan başka ilâh olmadığına, Muhammed’in onun kulu ve elçisi olduğuna şahadet ederim” şeklinde sıralanan ve mü’menün bih olarak da adlandırılan itikadî esasların hepsi âmentü terimiyle ifade edilir.

Kaynak: DİA