Adalet ve Hak Duyarlılığı ile İlgili Hadisler

HADİSLER

Adalet ve hak duyarlılığı ile ilgili hadisler nelerdir? Peygamberimizin (s.a.v.) adalet ve hak duyarlılığı konuları hakkındaki bazı hadisleri.

Peygamberimizin (s.a.v.) adalet ve hak duyarlılığı ile ilgili hadis-i şerifleri...

ADALET VE HAK DUYARLILIĞI HAKKINDA HADİSLER

Ebû Hüreyre’den (r.a.) nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

“Yönetici bir kalkandır. Onun ardında savaşılır, onunla tehlikelerden korunmak mümkün olur. Şayet Allah’a karşı sorumluluğu emreder ve adaletle hükmederse bütün yaptıklarından sevap kazanır. Bundan başka bir şey emrederse yaptıklarının karşılığını çeker.” (Müslim, İmâre, 43)

***

Ebû Hüreyre’den (r.a.) nakledildiğine göre, Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

“Kim kardeşine haksızlık etmişse, onunla helâlleşsin.” (Buhârî, Rikâk, 48)

***

Abdullah b. Amr b. el-Âs’tan (r.a.) nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

“Yönettikleri insanlara, ailelerine ve sorumlu oldukları kişilere karşı adaletli davrananlar, Allah katında, sınırsız merhamet sahibi Rahman’ın yanında nurdan minberler üzerinde ağırlanacaklar.” (Nesâî, Âdâbü’l-kudât, 1)

***

Abdurrahman b. Ebî Bekre’nin (r.a.) naklettiğine göre, babası (Ebû Bekre) şöyle anlatmıştır:

Peygamber (Arafat’ta) devesinin üstüne oturdu, bir adam da devenin yularını tutuyordu. Sonra insanlara şöyle hitap etti: “(Ey insanlar!) Bu (Zilhicce) ayınızda, bu (Mekke) şehrinizde bu (Arefe) gününüz nasıl mukaddes ise, kanlarınız, mallarınız ve ırzlarınız da aynı şekilde mukaddestir (dokunulmazdır).” (Buhârî, İlim, 9; Müslim, Kasâme, 30)

***

Ebû Hüreyre (r.a.) naklediyor:

Peygamber, “Helâk edici yedi şeyden kaçının!” buyurdu. Sahâbîler, “Yâ Resûlallah! Bu yedi şey nedir?” diye sordular. Resûlullah, “Allah’a şirk koşmak, sihir yapmak, hukukun gerektirdiği dışında Allah’ın (zarar vermeyi) yasakladığı bir cana kıymak, faiz yemek, yetim malı yemek, düşmanla karşılaşınca savaştan kaçmak, zinadan uzak duran ve hiç bir şeyden haberi olmayan mümin kadınlara zina iftirasında bulunmak.” cevabını verdi. (Buhârî, Vesâyâ, 23)

***

Hâcib b. el-Mufaddal b. el-Mühelleb’in (r.a.), babasından naklettiğine göre o, Nu’mân b. Beşîr’i (r.a.) Resûlullah’tan (s.a.v.) şöyle naklederken işitmiştir:

“Çocuklarınız arasında adaletle davranın, oğullarınız arasında adaleti gözetin.” (Ebû Dâvûd, Büyû’ (İcâre), 83)

***

Ebu’d-Derdâ (r.a.) naklediyor:

Resûlullah, “Dikkat edin! Size derece bakımından oruç, namaz ve sadakadan daha faziletli olan şeyi bildireyim mi?” diye sordu. “Elbette.” dediler. Bunun üzerine Resûlullah şöyle buyurdu: “İki kişinin arasını düzeltmektir. İki kişinin arasını bozmak ise (imanı) kökünden kazır.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 50; Tirmizî, Sıfatü’l-kıyâme, 56)

***

Abdullah b. Ömer’in (r.a.) naklettiğine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdu:

“Zulüm, kıyamet gününde zifiri karanlıklar demektir.” (Buhârî, Mezâlim, 8; Müslim, Birr, 57)

***

Saîd b. Zeyd’in (r.a.) işittiğine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

“Her kim hakkı olmadığı hâlde bir karış yeri alırsa, o yer kıyamet gününde yedi kat olup boynuna geçirilir.” (Müslim, Müsâkât, 140)