2021 Aşure Günü Ne Zaman?

İbadet Hayatımız

Şu günlerde 1443 Hicri yılını idrak etmekyiz. Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayının 10. gününe denk gelen 2021 Aşure günü ne zaman, hangi gündür?

Peygamberimizin sallallahu aleyhi ve sellem faziletli olduğunu bildirdiği Aşure (Aşura) günü, Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayında idrak ediliyor.

Bu yıl, 1443 Hicri yılının ilk ayı, Muharrem ayının ilk günü Ağustos ayının 9’una denk geldi. Aşure (aşura) günü de Muharrem ayının onunda yani 18 Ağustos 2021 Çarşamba günü idrak edilecek.

AŞURE (AŞURA) NEDİR?

Aşure (Aşura), kamerî takvime göre Muharrem ayının onuncu günüdür. Bu günde tutulması tavsiye edilen oruca “Aşure orucu” denir.

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz buyuruyor:

“Ramazan orucu dışında en fazîletli oruç, Allâh’ın ayı Muharrem ayında tutulan oruçtur. (Müslim, Sıyâm 202, 203; Nesâî, Kıyâmu’l-leyl, 6)

Muharrem ayına “Şehrullah” adı verilir. Bu da, bu ayın kıymetini ifade etmek için “Şehrullah, Allâh’ın ayı” ifadesi kullanılır. Bilhassa 10 Muharrem de aşr/10, Âşûre günü oruç tutmanın en fazîletli olduğu bir gündür.

Yine 10 Muharrem günü, fazla erzak almanın bereketiyle alâkalı, Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyuruyor:

“Kim Aşûre günü (nafaka hususunda) âilesine geniş davranırsa Allah Teâlâ da bütün sene boyunca onun (o kişinin) rızkına bolluk ihsân eder.” (Taberânî, Evsat, IX, 121, Kebîr, X, 77; Beyhakî, Şuab, III, 366)