Zınni Ne Demek? Zınni Ne Anlama Gelir?

NE NEDİR?

Zınni ne demek? Zınni kelimesinin anlamı nedir? Zınni kelimesine örnek cümleler...

Zannî: Zanna bağlı, zanla ilgili anlamına gelir.

ZINNİ KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER

Bir kimse, kendi deresini nasıl temizleyebilir? İnsanın bilgisi,ancak Allâh’ın ilminden feyz alınca yararlı olur…

Kendi noksanını gören kişi, olgunlaşmaya doğru, on at çatlatarak koşar. Kendini olgun sanan zavallı ise, celâl sahibi Allâh’a doğru, (cehâlet ve kibrin getirdiği) bu zannı yüzünden yükselemez.

Ey kendini olgun gören kişi! Senin rûhunda kendini olgun sanmaktan daha kötü bir illet olamaz!..”

*****

Emre itaati unutturan aşırı heyecanların veya emre itaatten alıkoyacak derecedeki aşırı edeplerin de bir nevî isyan mesâbesinde olduğu unutulmamalıdır. İnsan kendi zannıyla hareket ettiğinde, bâzen doğru yaptığını düşünerek bu tip hatâlara sürüklenebilir. Bu yüzden hiçbir zaman Allah ve Rasûlü’nün önüne geçmemek, yani Kitap ve Sünnet’in apaçık hükümleri dururken “bana göre” dememek gerekir.

*****

O hâlde mü’min, hiçbir zaman kendi kendine hâlini güzel görmemeli, kendi zannınca gidişâtını makbul saymamalıdır. Dâimâ bir istikâmet aynasında vaziyetini gözden geçirip hatalarını düzeltmeye çalışmalıdır. Hâlini seyredip kendisine çeki-düzen vereceği istikâmet aynası ise, Kur’ân’ın fiilî bir tefsiri olan Peygamber Efendimiz (s.a.v) ve O’nun nurlu izinden zerre kadar ayrılmama hassasiyetiyle yaşayan, peygamber vârisi mürşid-i kâmillerdir.

*****

Biz, iki kardeştik. Babam, kardeşime kıyasla benden daha fazla ümitvardı. İşlerini bana bırakmayı plânlıyordu. Bu yüzden, iyi bir-iki ecnebî dili öğrenerek işin başına geçmemi düşündüğünden, beni çok küçük yaşta Almanya’ya göndermişti. Üstelik, bana Almanya’da belki on Alman talebesinin harcayamayacağı kadar harçlık gönderiyordu. Zannımca benim felâketimin birinci sebebi bu oldu. Zîrâ o kadar para, o küçük yaşta beni azdırmaya yetmişti. O derecede ki, daha bulûğa ermeden âşifte sokak kızlarının hücûmuna uğradım ve onlar beni içki, fuhuş ve kumar batağına çektiler.

*****

Zâhire göre hükmetmeye me’zûn kılınmanın bir diğer sebebi de, amelleri bozuk birtakım kimselerin; «Sen benim kalbime bak!» gibi bir mâzerete
sarılmalarını önlemektir. Zamânımızda sıkça başvurulan bu taktiği, İslâm, koyduğu şu hüküm ve onun Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellemtarafından vâkî olan tatbîkâtı ile bertarâf etmektedir. Zâhire göre hükmetmek, münâfıkların, bir müddet izhâr ettikleri düzgün amellerle kendilerini gizleyip nifaklarını daha müessir bir sûrette icrâ etmelerine imkân veren bir zaaf gibi görünse de, adâleti zannî delillerle icrâ etmek gibi pek büyük mahzurlar doğuran bir duruma mânî olmaktadır.